De Erfrecht Planners waarschuwt voor onvolledig testament

Mat Scheepers - De Erfrecht Planners
Mat Scheepers - De Erfrecht Planners
Foto: Henry Peters

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders met een eigen huis of spaargeld heeft de nalatenschap niet goed geregeld.

Bij overlijden of opname in een verpleeghuis betekent dat kassa voor de fiscus en/of de zorginstelling. Partner en kinderen blijven achter met lege handen. “Terwijl dat gemakkelijk te voorkomen is”, zegt mr. Mat Scheepers van De Erfrecht Planners.

Regel uw nalatenschap op tijd

Elke dag openen Mat Scheepers en zijn medewerkers de nodige mensen de ogen. Die krijgen in een adviesgesprek te horen dat hun familie kan fluiten naar het vermogen als ze overlijden of permanente zorg nodig hebben. “Klopt”, zegt Mat Scheepers, eigenaar van het in Sittard gevestigde De Erfrecht Planners. “Veel mensen denken dat een standaard testament voldoende is. Helaas, het tegendeel is waar. Dagelijks vloeien tonnen naar de fiscus of ze gaan op aan de eigen zorgbijdrage. Het spaargeld verdampt en uiteindelijk moet ook het eigen huis eraan geloven. Schrijnend ja, ik kan het verhaal niet mooier maken.”

Eigen bijdrage

Voorbeeld: veel mensen hebben een standaard langstlevende testament, waarbij de kinderen geen rechten hebben tot het moment dat beide ouders zijn overleden. “In het verleden was dat prima”, zegt Mat Scheepers, “maar tegenwoordig heb je daarmee geen enkel instrument in handen om het vermogen uit de zorg te houden. Door de langstlevende testamenten te wijzigen in moderne, fiscaal ingerichte testamenten, kan voor een heel groot deel worden voorkomen dat de spaargelden en woning worden meegeteld bij de berekening van de eigen bijdrage in de zorg.”

Kindsdelen

Ook mensen die helaas al hun partner hebben moeten verliezen, doen er goed aan een gesprek aan te gaan met De Erfrecht Planners. Mat Scheepers: “Veel mensen weten niet hoe groot de zogenaamde kindsdelen zijn, en weten al helemaal niet dat deze veiliggesteld kunnen worden voor de zorg. In de toekomst zal dat voor velen een negatieve verrassing worden als het niet tijdig correct wordt geregeld.”

Voorkomen

Mat Scheepers vertelt dit onaangename verhaal plus nog verschillende varianten elke dag. “Gelukkig”, zegt hij, “is al die ellende te voorkomen. Mensen kunnen in het testament vast de erfenis voor de kinderen vastleggen, vermogen verdelen. Zo telt het deels niet meer mee bij opname in een verpleeghuis. Ze kunnen rondom het huis al maatregelen nemen, waardoor het huis in de familie zal blijven en niet zal verdampen in de zorg. Belangrijk is ook het regelen van een volmacht voor het geval iemand dement wordt of door bijvoorbeeld een ongeluk niet meer kan communiceren. In testamenten en volmachten kun je heel veel vastleggen en voorkomen dat je geld naar de fiscus of de zorg gaat.”

Geruststelling

De Erfrecht Planners is gespecialiseerd in de fiscale aspecten van het erfrecht. “Heel veel mensen willen weten hoe het zit”, besluit Mat Scheepers. “Wij zorgen voor helderheid en stellen samen met de notaris de benodigde akten op. Maatwerk in elke situatie. Dan is het goed geregeld, een hele geruststelling.”

Bij De Erfrecht Planners werken tien mensen. Een eerste gesprek thuis of op kantoor is voor rekening van De Erfrecht Planners. Het bedrijf is gevestigd in Sittard aan de Parklaan 9, 6131 KE Sittard, telefoon 0800 1031.

Meer informatie via [email protected] en op www.erfrechtplanners.nl.

Cookieinstellingen