Senioren mogelijk slachtoffer van ‘pluk-ze-regeling’

Mat Scheepers - De Erfrecht Planners
Foto: Henry Peters

ADVERTORIAL – Als je in Nederland met criminele activiteiten een groot vermogen hebt vergaard, mag middels de zogenaamde pluk-ze-wetgeving het vermogen worden afgepakt door justitie.

Velen vinden dat een terecht middel om deze onfrisse lieden niet verder te laten genieten van het onrechtmatig verkregen vermogen.

Volgens De Erfrecht Planners bestaat er in ons land echter nóg een regeling die veel weg heeft van plukken, namelijk de belasting over schenkingen en erfenissen. Alleen zijn van deze regelingen vaak alleen senioren die hun hele leven zorgvuldig gespaard en hard gewerkt hebben de dupe.

Zorg dat u zo weinig mogelijk geplukt wordt

De staatsbegroting houdt rekening met bijna 1,7 miljard euro aan inkomsten uit schenk- en erfbelasting. Een niet weg te denken bedrag voor de staat, dat voornamelijk veroorzaakt wordt door de senioren in ons land. Dat is namelijk de bevolkingsgroep die zich bezighoudt met schenkingen en ook het dichtst bij het voor iedereen naderende einde is, de dood.

Grof gezegd wil de staat – afhankelijk van de hoogte van de schenking of erfenis – tien tot twintig procent van de koek hebben als u binnen uw gezin vermogen laat overgaan.

Gaat vermogen over naar anderen dan uw kinderen, dan lopen de tarieven al op naar dertig tot veertig procent. Middels de juiste (fiscale) maatregelen in uw testamenten regelt u dat u op legale wijze veel minder van uw vermogen afgeeft dan de staat regulier voorschrijft.

Plukken in de zorg

Stel dat u in de zorg terechtkomt (wet langdurige zorg), dan is uw situatie al vrij penibel en vervelend. Daarnaast krijgt u dan ook nog te maken met de vermogenstoets in de zorg, waardoor de staat uw zorg – en van vele anderen – gaat financieren uit úw vermogen. Ook daar is veel tegen te doen, door bijvoorbeeld nu reeds maatregelen te treffen waarmee u bijvoorbeeld uw huis kunt veiligstellen voor deze vermogenstoets.

Plukken kan positief zijn

Pluk de dag, pluk een bloem, Pluk van de Petteflat, maar voornamelijk; gun uzelf en uw nabestaanden het plukken van de vruchten van de juiste fiscaal ingerichte testamenten en volmachten (levenstestamenten), waardoor uw vermogen zo veel mogelijk binnen uw eigen gezin blijft.

Laat u informeren

De Erfrecht Planners nodigen u graag uit voor een eerste en gratis gesprek waarin uw persoonlijke situatie met u wordt besproken en geïnventariseerd.

Mat Scheepers, fiscalist/erfrechtspecialist

Parklaan 9, 6131 KE Sittard I T 08001031 I E [email protected] I www.erfrechtplanners.nl

De Erfrecht Planners

Reacties

article
119969
ADVERTORIAL – Als je in Nederland met criminele activiteiten een groot vermogen hebt vergaard, mag
https://sittard-geleen.nieuws.nl/zakennieuws/20171203/senioren-slachtoffer-pluk-ze-regeling/
2017-12-03T15:00:12+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2017/10/31120925/Mat-Scheepers-foto-2016.jpg
Senioren mogelijk slachtoffer van de pluk-ze-regeling
Columns, Zakennieuws