Méér aandacht voor procesindustrie middels verkiezing

Foto: SGN

De Nederlandse industrie staat garant voor bijna 900.000 banen. Ongeveer een derde van deze branche wordt vertegenwoordigd door mensen in de procestechniek en is van groot belang voor onze maatschappij en economie.

Om de Nederlandse industrie goed te laten draaien, is het van cruciaal belang dat er voldoende technisch personeel werkzaam is. Om meer mensen te enthousiasmeren voor deze branche en huidige procesoperators in het zonnetje te zetten, initieerde ProfCore de Procesoperator van het jaar-verkiezing.

Tijdens de week van de procestechniek werden de drie winnaars van de eerste editie uitgeroepen en verrast op hun werkplek. De winnaars van deze verkiezing mogen zich een jaar lang de meest talentvolle, gezellige en ijverige procesoperator van het jaar noemen. Hiermee vervullen zij dit jaar de ambassadeursrol voor procesoperators in Nederland. De winnende operators zijn werkzaam bij Fibrant, DSM Stanyl en Arlanxeo. Ook deze bedrijven voelen de krapte op de arbeidsmarkt en zien de toegevoegde waarde van dit initiatief.

Zo geeft Richard Stoks, Director Operational bij Fibrant, aan dat de procestechniek de continuïteit vormt binnen het bedrijf. “Door de krapte op de arbeidsmarkt en vele mensen die de komende jaren met pensioen gaan, moet er een groot gat worden opgevuld. Het is van belang deze sector voldoende aandacht te geven en mensen te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek.”

Ook Geert Schreurs, Site Manager bij Arlanxeo, benadrukt het tekort aan medewerkers in de procesindustrie. Geert Schreurs: “Procesoperators zijn goud waard en zorgen ervoor dat de fabrieken blijven draaien. Ik denk dat er in deze sector steeds grotere tekorten merkbaar worden. Daarom ben ik van mening dat dit initiatief van ProfCore een goede manier is om operators te binden en mensen te enthousiasmeren.”

René Bosch, Chef van Dienst bij DSM Stanyl wil onder andere jongeren aansporen om dit beroep te kiezen. “Het is een uitdagend vak wat steeds blijft veranderen. Operators hebben een hoge mate van zelfstandigheid en veel verantwoordelijkheidsgevoel. We hopen meer jeugd en vrouwen te binden aan onze organisatie. Een vrouw in de bezetting geeft een andere kijk op bepaalde zaken en tevens rust in de groep.” René geeft aan dat de procestechniek onderbelicht is en grijpt initiatieven zoals de Procesoperator van het jaar-verkiezing aan om dit prachtige beroep in een goed daglicht te stellen.

Met het uitroepen van de drie winnaars wordt de eerste editie succesvol afgerond. Ivo Schils, Commercieel Directeur van ProfCore voegt toe: “Met dit initiatief willen we de procesindustrie op de kaart zetten, operators in het zonnetje zetten en daarmee mensen enthousiasmeren voor de procestechniek. Technische operators zijn zelf de ambassadeurs van het vak.”

De winnaars

  • Roel Tullemans (Werkzaam bij Fibrant): meest talentvolle procesoperator van het jaar
  • Jan Been (Werkzaam Arlanxeo, via ProfCore): meest ijverige procesoperator van het jaar
  • Monique op den Camp (Werkzaam bij DSM Stanyl, via ProfCore): meest gezellige procesoperator van het jaar

Wil jij het verhaal achter de winnaars weten? Ga naar www.profcore.nl/winnaars.

Reacties