We zijn allemaal “nalatig”!

Foto: De Erfrecht Planners

ADVERTORIAL – Niet schrikken, het is geen verwijt aan uw adres als lezer van deze column. Integendeel, het is een herinnering aan het feit dat we allemaal sterfelijk zijn en voor ons allen het moment komt dat dat we iets gaan nalaten.

Helaas is een van de weinig échte zekerheden in het leven de dood, hoe vreemd is het dan toch dat velen hun erfenis niet of niet volledig geregeld hebben? Of de beslissing om het te gaan regelen maar blijven uitstellen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er steeds meer aandacht komt voor de onderwerpen schenken, erven, testamenten & levenstestamenten. Alleen al vanuit het oogpunt van vergrijzing is dit logisch en goed te verklaren.

Wat ook opvalt is dat veel mensen zich nu pas realiseren dat de nieuwe erfrechtwetgeving (toch al ingevoerd in 2003) veel meer kansen biedt op vermogensrechtelijk en fiscaal gebied dan de oude successiewet.

Ik las recent in een artikel waarin aangegeven werd dat nog hele volksstammen in het bezit zijn van een traditioneel “langstlevende testament” van ruim voor het jaar 2003. Hierin werd dit testament metaforisch omschreven als “de rode loper naar de fiscus”!. Hoewel zo een uitspraak natuurlijk altijd enigszins overdrijft kan ik me toch wel vinden in de stelling dat deze traditionele langstlevende testamenten verre van optimaal zijn voor het veiligstellen van vermogen voor de fiscus en bijvoorbeeld de zorg.

Deze oude langstlevende testament zijn in het verleden immers nagenoeg bijna allemaal opgesteld enkel om te regelen dat de kindsdelen niet meteen door de kinderen konden worden opgeëist, mocht de eerste ouder overlijden. Dat was immers onder de oude erfrechtwetgeving niet geregeld. Daardoor zijn deze akten van nature vaak star en eenzijdig opgesteld. Niet fout, maar naar de huidige mogelijkheden wel onvolledig en niet fiscaal optimaal.

Samenvattend: wees niet nalatig in het regelen van uw nalatenschap! Laat u compleet informeren door onze gespecialiseerde adviseurs. Bel 0800-1031 voor een vrijblijvende afspraak op een van onze kantoren, een leuke attentie staat voor u klaar.

Reacties