Roeping en rijbewijs: priesterstudent Christyraj Francis vertelt

Priesterstudent Christyraj Francis
Foto: Rolduc

ADVERTORIAL – In onze samenleving komt je de nodige mensen tegen van een andere nationaliteit.

Zij spreken verschillende talen, hebben elk hun eigen achtergrond en verhaal.

Hieronder lees je het verhaal van een Sri Lankaanse priesterstudent. Hij volgt zijn opleiding in Rolduc en hoopt na zijn priesterwijding in ons bisdom te blijven en volgt mede daarom rijlessen.

“Ik ben zelf ook een buitenlander. Mijn naam is Christyraj Francis. Ik kom uit Sri Lanka, wat letterlijk ‘mooi land’ betekent. Ik ben negenentwintig jaar oud en priesterstudent op het Grootseminarie Rolduc. Ik zit nu in het laatste en zesde jaar van de priesteropleiding. Rolduc is een prachtige omgeving en zeker een goede plaats voor de priesterstudenten. De Abdij Rolduc – want het was in het verleden een Abdij met monniken – heeft een kerk, de beroemde Rococo Bibliotheek, een Bisschopszaal, de seminarie-bibliotheek, collegezalen enzovoort.

Priesterstudent klinkt een beetje anders dan normaal, vooral in de huidige samenleving. Maar de heiligheid van het priesterschap blijft altijd geestelijk en onbeschadigd. Mijn roeping tot het priesterschap hangt samen met de natuurramp van de tsunami, die op 26 december 2004 ook Sri Lanka ernstig heeft getroffen. Ik blijf God altijd dankbaar voor zijn voorzienigheid, die ik samen met mijn familie op een wonderbaarlijke wijze ervaren heb. Ik hoop mijn dankbaarheid tegenover God te betuigen door de deelname aan het priesterschap. In 2009 begon ik met de opleiding in het klein seminarie in mijn eigen land. Daarna heb ik in het noorden van Sri Lanka filosofie gestudeerd. Op 8 november 2015 werd ik naar Nederland gestuurd door mijn bisschop (een bisschop is het geestelijke hoofd van een bisdom) om hier in het bisdom Roermond de theologie te studeren. Na de priesterwijding hoop ik hier in het bisdom te werken als priester.

Het rijbewijs is een heel belangrijk onderdeel van onze opleiding. In 2014 heb ik wel mijn autorijbewijs in Sri Lanka gehaald, helaas kon ik slechts enkele maanden autorijden, want in 2015 ben ik al naar Nederland gekomen. Tijdens mijn zomervakantie kan ik in Sri Lanka autorijden. Maar ik krijg geen bevoegdheid voor mijn rijbewijs hier in Nederland, de verkeersregels zijn anders dan wat ik in Sri Lanka heb geleerd. Daarom moet ik opnieuw beginnen om een geldig rijbewijs te halen. Ik ben pas begonnen met mijn rijlessen bij Osseforth Opleidingen. Ik heb enkele rijlessen al gevolgd. Mijn ervaring bij de rijschool is heel goed. Mijn instructeur is heel vriendelijk en leerzaam. Het geeft mij een goed gevoel om bij Osseforth veilig mijn autorijbewijs te halen en ook in Nederland zelfstandig te kunnen rijden.”

Ook je rijbewijs halen? Kijk voor meer informatie op www.osseforth.nl.

Reacties