Samantha Ossel runt nu haar eigen lingeriewinkels: By Sam

Foto: SGN

In maart 2013 begon ondernemer Samantha Ossel op de Limbrichterstraat in Sittard als franchisenemer met een filiaal van lingerieketen Lincherie.

Twee jaren laten volgde op het Amorsplein in Maastricht een tweede filiaal. De zaak overleefde de retail-crisis waarvan tijdens de jaren 2015 en 2016 sprake was en waarbij meerdere grote franchiseketens het loodje legden. Vervolgens kwam daar de afgelopen jaren de coronacrisis bij. Afgelopen jaar nam Samantha afscheid van franchisegever Lincherie en startte zij in het najaar met haar eigen fraaie en ruime lingeriewinkel op de Brandstraat: By Sam. Ook in Maastricht ging ze onder eigen vlag verder.

Keuze voor vrijheid

Samantha zegt over het afscheid van franchiseketen Lincherie en de stap naar haar eigen zaak By Sam het volgende: “We zijn gegaan voor de vrijheid! De vrijheid om zelf te beslissen wat onze klant wil en hierop in te spelen. De inkoop en alles wat bij het ondernemerschap hoort, deed ik voor beide zaken al zelf. Over de jaren kwamen er steeds meer restricties binnen het franchisemodel en steeds meer verplichte en vaak onnodige kosten.”

Van een overname van het filiaal van Lincherie door By Sam is dan ook geen sprake. Wel van de afsluiting van een samenwerking, gevolgd door een nieuwe start als volledig zelfstandig ondernemer.

Duurzaamheid

Samantha stoorde zich mateloos aan de kapitaalvernietiging door grote winkelketens. “Die is niet in lijn met het maatschappelijk belang waar wij voor staan, we willen meewerken aan een betere wereld. Denk aan ‘wegwerpetalages’, gerecyclede tassen, volledige interieurs, vloeren meubilair et cetera die door de grote retailconcepten als afval worden gezien. We zijn hiermee gestart door te recyclen wat mogelijk was van onze interieurs en etalagematerialen. Momenteel verdiepen we ons in de mogelijkheden van duurzamere verpakkingen.”

Aandacht voor het persoonlijke verhaal

By Sam heeft oog én oor voor haar klanten. “Wij staan het dichts bij onze klant en willen dit privilege aanwenden om evenementen te organiseren waar de klanten iets aan hebben. Een plezierige beleving, een collectie die past bij de vraag van het moment. De mogelijkheid om kansen te zien en hierop in te kunnen spelen. Focus op persoonlijke service en vakkennis voor de klanten in tegenstelling tot het anoniem online shoppen.”

De op de individuele klant gerichte service die Samantha in haar winkel verleent leidt tot trouwe klanten. “Klanten die ons al 10 jaar bezoeken, die we kennen, waar we een verhaal mee delen. En alle nieuwe klanten die we wekelijks als nieuwe klant mogen ontvangen en waar we hopen ook 10 jaar een verhaal mee te mogen delen.”

Dat de aanschaf van lingerie en nachtkleding is zeer persoonlijk. “Ons vak is zo persoonlijk, we helpen met het wegnemen van onzekerheden. We doen dit door met veel aandacht te luisteren naar de onzekerheden en/of gebeurtenissen die spelen bij de persoon. We zoeken de lingerie, badmode en nachtmode voor de klant, waarin zij dat stukje zekerheid kan vinden om zich mooi en vrouwelijk te kunnen en mogen voelen. En dat gevoel is voor iedereen iets anders, daar komt onze vakkennis tot uiting. Iedereen heeft een eigen verhaal. We love to hear your stories and share ours!”

Samenwerking met andere ondernemers

By Sam zoekt ook de samenwerking op. Zo organiseerde zij in november afgelopen jaar samen met andere met ondernemers het shopping-event It’s your time to shine. De avond werd door veel dames bezocht. “Het werd een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje en heel veel lol onder de dames. De saamhorigheid was echt prachtig.”

Wegens succes wordt dit op 9 maart 2023 vervolgd met het thema: Lentekriebels. “Hier laten we met verschillende ondernemers samen de trends voor de lente zien. Heerlijk om na de winter weer te kunnen focussen op de lente en de zomer die in aantocht is.” Meer informatie hierover volgt binnenkort.

 • By Sam lingerie
  Brandstraat 27
  6131 CS Sittard
  Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 11:00 tot 18:00 uur; zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur
  Telefoon: 046 426 4726
  Website
  Facebook

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen