Het belang van duurzaamheid in de mode-industrie

Foto: Edgars Kisuro via Pexels

De mode-industrie heeft de afgelopen decennia een enorme groei doorgemaakt. Fast fashion is steeds populairder geworden door de vele trends die online tegenkomen.

Maar met de groei in de mode-industrie, is ook de impact op het milieu toegenomen. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich bewust worden van het belang van duurzaamheid in kleding. Hierdoor komen er ook steeds meer duurzame mogelijkheden op de modemarkt. Dit artikel geeft uitleg over het belang van duurzaamheid in de mode-industrie, zodat jij de volgende keer een goede keuze kunt maken bij je volgende shopavontuur.

Het belang van duurzaamheid in de mode-industrie

De mode-industrie staat bekend om haar snelle productie en regelmatige veranderingen in trends. Dit leidt helaas tot een enorme hoeveelheid afval en vervuiling. Van de productie van kleding tot het transport en de uiteindelijke vernietiging, bijna elke stap in de levenscyclus van een kledingstuk heeft een negatieve impact op het milieu.

Daarnaast komen er ook ethische kwesties naar voren in de mode-industrie, zoals slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen voor werknemers in ontwikkelingslanden. Het onrecht in de modewereld is groot en het is daarom belangrijk dat je voor merken kiest die verantwoordelijkheid nemen en zich richten op duurzaamheid.

Duurzame modemerken

Dat de mode-industrie vervuilend is, betekent niet dat alle kledingmerken slecht voor het milieu zijn. Er zijn verschillende modemerken die centraal staan voor duurzaamheid zoals monsieurtshirt.nl. Monsieur Shirt streeft ernaar om kleding te produceren op een manier die zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Een van de manieren waarop zij dit doen, is door gebruik te maken van biologisch katoen.

Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën en pesticiden. Hierdoor wordt de impact op het milieu verlaagd en hebben boeren betere
arbeidsomstandigheden tijdens het verbouwen. Bedrijven zoals Monsieur T-Shirt gebruiken uitsluitend biologisch katoen voor hun T-shirts, waardoor ze een duurzaam alternatief bieden voor traditionele kledingmerken.

Doordat de kledingstukken gemaakt worden van biologisch katoen is de levensduur van kledingstukken kwalitatief beter. Bij Monsieur T-Shirt streven ze naar tijdloze ontwerpen die niet snel uit de mode raken. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen na een paar maanden hun kleding alweer wegdoen. Door te investeren in kwaliteit en duurzaamheid, kunnen kledingstukken jarenlang mee en draag je niet bij aan de wegwerpcultuur in de mode-industrie.

Transparantie en bewustwording

Om er zeker van te zijn dat de kleding die je koopt duurzaam is, is het belangrijk dat je naar de transparantie van het bedrijf kijkt. Wanneer het bedrijf deelt waar de materialen vandaan komen en onder welke omstandigheden het is geproduceerd, kun je erachter komen of de kleding duurzaam is. Bedrijven die hier geen informatie over delen houden informatie achter wegen, hierdoor kun je controleren of bedrijven echt duurzaam zijn of niet.

Controleer de certificering

Kies voor kleding met een certificering. Het zoeken naar kleding met bepaalde certificeringen is de beste manier om te controleren of het kledingstuk gemaakt is op een ethische en milieuvriendelijke wijze.

Een certificering om naar uit te kijken is de GOTS (Global Organic Textile Standard). Deze internationaal erkende norm stelt strikte eisen aan zowel de ecologische als de sociale aspecten van textielproductie. Kledingstukken die deze certificering hebben, zijn gemaakt uit organische vezels, en tijdens het gehele productieproces moeten milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde praktijken worden gevolgd. Dit houdt in dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt en dat er goede arbeidsomstandigheden zijn.

 

Cookieinstellingen