Verkort opleidingsprogramma voor panelenbouw

Foto: © Freep!k

Summa & Bedrijf, Vakwijs en Hoppenbrouwers slaan de handen ineen en presenteren met trots een verkort opleidingstraject tot assemblagemedewerker panelenbouw.

Het verkorte traject combineert theorie en praktijk, en biedt zij-instromers een praktische route om zonder volledig elektrotechnisch vakdiploma te starten in de techniek.

De personeelstekorten in de technische sector dagen technisch dienstverlener Hoppenbrouwers uit om continu om te denken over hoe zij mensen enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Het aantrekken en opleiden van zij-instromers vormt een strategie waarmee ze deze uitdaging succesvol aangaat.

In lijn met deze benadering heeft Hoppenbrouwers, in samenwerking met Summa & Bedrijf en de technische opleider Vakwijs, een nieuw verkort opleidingstraject geïntroduceerd tot assemblagemedewerker in de panelenbouw.

De panelenbouw is betrokken bij de ontwikkeling van besturingskasten die worden gebruikt bij onder meer het produceren van schoon drinkwater en het aansturen van attracties in pretparken. Deze besturingskasten vormen het hart van elk elektrotechnisch proces.

Robin Rao, HR Business Partner Industriële Automatisering bij Hoppenbrouwers, legt uit: “Binnen ons 21-weken durende panelenbouwtraject leren zij-instromers elektrotechnische schema’s lezen en besturingspanelen assembleren en bedraden. Doordat we zo gericht opleiden, verkorten we het opleidingstraject en verlagen we de drempel voor zij-instromers om de overstap te maken naar een carrière in de techniek. Daarnaast tackelen we personeelstekorten en vergroten we de efficiëntie van onze vakmensen, zonder concessies te doen aan ons vakmanschap.

Programma opleidingstraject

Het verkorte opleidingstraject begint met een twee weken durende training bij Vakwijs in het Stein. In de derde week volgt de kennismaking met Hoppenbrouwers Sittard en beginnen de theorie- en praktijklessen bij Summa & Bedrijf in Eindhoven, én Hoppenbrouwers Deurne. Vanaf week vier gaan deelnemers aan de slag binnen de praktijkprojecten van Hoppenbrouwers, om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Na het succesvol doorlopen van het 21 weken durende opleidingstraject ontvangen de deelnemers een erkende mbo-verklaring, waarmee ze direct als panelenbouwer bij Hoppenbrouwers aan de slag kunnen. De verklaring geeft ook vrijstellingen voor verdere technische vervolgopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Urgentie van verkort opleiden

Guido van Eijk, practor Duurzaamheid bij het Summa College benadrukt de toenemende urgentie van verkorte opleidingstrajecten voor een carrière in de techniek. “Door de energietransitie is er een snel toenemende vraag naar installatiemonteurs. De vraag naar technische kennis groeit enorm, terwijl het aanbod afneemt. Om die uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden, is het van belang dat we versneld voldoende vakmensen opleiden.”

Peter van Winssen, directeur van Vakwijs, onderschrijft deze woorden en voegt eraan toe: “Voor de ontwikkeling van ons verkorte opleidingstraject vonden we drie elementen in het bijzonder belangrijk”, legt hij uit. “Een doeltreffend onboardingproces met persoonlijke begeleiding, opleidingsperspectief én praktische kennis om snel inzetbaar te zijn. Onze samenwerking borgt precies deze drie elementen.”

Ontwikkeling staat centraal

In het verkorte opleidingstraject staan de vaktechnische- en persoonlijke ontwikkeling van deelnemers op plek één. Zo wordt er gewerkt met concrete prestatie-indicatoren van het vakgebied, waaronder efficiënt bouwen binnen gestelde uren en het streven naar foutloos panelen bouwen. Ook is er aandacht voor de ‘soft skills’ van het vak, zoals samenwerking en collegialiteit.

Robin: “Het opleidingstraject biedt deelnemers de mogelijkheid om zelf de koers van hun groei te bepalen, met tastbare successen én de zekerheid dat de opgedane kennis relevant blijft voor de arbeidsmarkt.”

Cookieinstellingen