Welke autoverzekering heb je nodig?

Foto: CC0 via Pexels

Je auto verzekeren is verplicht. Zonder een verzekering mag je namelijk niet de openbare weg op.

Maar als je voor het eerst een auto verzekert, dan zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Welke polis heb je nou echt nodig? Als je jezelf hierin herkent, dan is dit artikel voor jou. In dit artikel bespreken we namelijk de verschillende soorten autoverzekeringen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Lees dus snel verder!

Verschillende soorten verzekeringen

Als je al een beetje op internet hebt gezocht, dan is het je vast opgevallen dat er veel zaken zijn waar je uit kunt kiezen. Uiteindelijk is het allemaal op te delen in drie categorieën: WA, WA + beperkt casco, en WA + volledig casco. Welke van deze drie je precies nodig hebt, hangt af van je wensen en van de leeftijd van je auto. Hieronder bespreken we de drie typen verzekeringen in iets meer detail.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is de meest simpele vorm van autoverzekering en is verplicht voor alle auto-eigenaren in Nederland. Deze verzekering dekt alleen de schade die jij met jouw auto aan spullen van anderen aanricht. Dit betekent dat schade aan jouw eigen auto niet vergoed wordt. Een WA-verzekering is vaak de beste keuze voor oudere auto’s met een lage dagwaarde. Over het algemeen is dit de meest gekozen verzekering voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Een WA + beperkt casco verzekering biedt naast de dekking van een WA-verzekering ook bescherming tegen schade aan jouw auto door bijvoorbeeld brand, diefstal, ruitbreuk, storm en aanrijdingen met dieren. Deze dekking is ideaal voor auto’s met een gemiddelde leeftijd en waarde. Denk daarbij aan auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud. Deze polis biedt meer zekerheid dan een WA-verzekering, maar is goedkoper dan de polis die we hierna bespreken.

WA + volledig casco (allrisk)

De meest uitgebreide vorm van verzekering voor auto is de WA + volledig casco verzekering, ook wel bekend als allrisk verzekering. Naast de dekking van een WA + beperkt casco verzekering, dekt deze verzekering ook schade aan je eigen auto als gevolg van een aanrijding of andere ongevallen, zelfs als je zelf de veroorzaker bent. Een allrisk verzekering is vooral geschikt voor nieuwe auto’s en auto’s met een hoge waarde. Het is daarom de meest gekozen polis voor auto’s die jonger dan 6 jaar zijn.

Besparen op je verzekering

Naast vergelijken en het kiezen van de juiste dekking, zijn er ook andere manieren om te besparen op je autoverzekering. Een van de meest simpele manieren is door meerdere verschillende soorten verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Door bijvoorbeeld naast je autoverzekering ook je inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, kun je in aanmerking komen voor een pakketkorting. Niet elke verzekeraar biedt deze mogelijkheid, maar bij verzekeraars die dit wel aanbieden, kan de korting oplopen tot wel meer dan 10%. Makkelijk verdiend!

Cookieinstellingen