Een tweede auto klinkt als een ultieme vorm van luxe. Maar voor veel gezinnen kan het een echte noodzaak zijn in het dagelijks leven.
Want wat de exacte reden is? Dat kan enorm verschillend zijn. Werken jij en je partner op verschillende tijden? Of is het openbaar vervoer geen optie? In dat geval kan het hebben van een extra auto aardig wat stress schelen. Ook als je kinderen hebt die naar school, sport of vriendjes moeten, kan een tweede wagen handig zijn. Maar is het de investering echt waard? In dit blog helpen we je graag op weg met een paar praktische tips. Zo kun jij meteen weer wat makkelijker een weloverwogen keuze maken als het gaat om deze investering.
Wil je aan de slag gaan met het kopen van een tweede auto? In dat geval is het slim om de kosten goed door te rekenen. En dat kan op verschillende gebieden. Denk niet alleen aan de aanschafprijs. Denk ook aan (maandelijkse) kosten in de vorm van brandstof, wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen. Hoe meer kilometers je rijdt? Hoe hoger de kosten. Misschien kun je een kleinere of zuinigere auto kiezen om de lasten te beperken. Een tweedehands model kan ook een slimme keuze zijn, zolang je let op de staat en onderhoudsgeschiedenis. Door dit goed in kaart te brengen, kom je in de loop van de tijd niet voor gekke verrassingen te staan.
Voordat je de knoop doorhakt, is het goed om te kijken naar andere opties. Carpoolen met collega’s, een elektrische fiets of het huren van een auto voor specifieke momenten kunnen soms een goedkopere oplossing zijn. Ook deelauto-diensten kunnen handig zijn als je maar af en toe een tweede auto nodig hebt. Zo voorkom je dat je betaalt voor iets wat je eigenlijk niet vaak gebruikt. En dat is wel zo prettig om te weten, toch?
Net als je eerste auto moet een tweede auto verzekerd worden. Veel verzekeraars bieden een tweede autoregeling aan, waarmee je korting krijgt als je meerdere voertuigen bij dezelfde maatschappij onderbrengt. Maar let op: schadevrije jaren van je eerste auto tellen meestal niet automatisch mee voor de tweede auto. Dit kan ervoor zorgen dat je premie hoger uitvalt dan verwacht. Vergelijk daarom goed welke verzekering het beste bij jouw situatie past, zoals een tweede auto verzekeren bij Univé.
Heb je eenmaal de keuze gemaakt dat een tweede auto nodig is? Dan moet je na gaan denken over welk model het beste bij je past. Gebruik je hem alleen voor korte ritten? Dan volstaat misschien een kleine stadsauto. Rijd je regelmatig lange afstanden? Dan is een comfortabele en zuinige wagen een betere keuze. Denk ook aan praktische zaken zoals parkeerruimte en kosten voor onderhoud. Hierdoor voldoet het model helemaal aan je verwachtingen en beleef je er maximaal plezier van. En dat is uiteindelijk het belangrijkste van alles.
Als je de tweede auto eenmaal hebt, is het handig om afspraken te maken over het gebruik. Is het een vaste auto voor één persoon? Of wissel je toch liever af? Moet de auto altijd volgetankt worden na gebruik? Kies je ervoor om dit soort zaken vooraf te bespreken? Dan voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat de tweede auto écht een aanwinst is in plaats van een extra kostenpost. Ga je op korte termijn al een keer aan de slag met deze handige tips tijdens de zoektocht naar een extra tweede auto?