De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen, en dat heeft gevolgen voor veel mensen. Niet alleen maakt het kopen van een huis lastiger, maar ook de erfbelasting en de eigen bijdrage in de zorg kunnen hierdoor hoger uitvallen. Hoe zit dat precies?
Als een huis meer waard wordt, stijgt ook de waarde van een erfenis wanneer een woning wordt nagelaten. De Belastingdienst hanteert de WOZ-waarde van het huis als basis voor de erfbelasting. Dit betekent dat nabestaanden mogelijk meer erfbelasting moeten betalen, omdat de waarde van het geërfde huis hoger ligt dan verwacht.
Gelukkig zijn er vrijstellingen, afhankelijk van de relatie tot de overledene. Zo heeft een partner een hogere vrijstelling dan een kind of kleinkind. Toch kan een stijging van de huizenprijzen ervoor zorgen dat meer mensen boven de vrijstellingsgrens uitkomen en dus meer erfbelasting verschuldigd zijn.
Ook de eigen bijdrage voor zorg, zoals verpleeghuiszorg via de Wet langdurige zorg (Wlz), wordt mede bepaald op basis van vermogen. De waarde van een eigen woning telt hierbij mee. Dit betekent dat ouderen met een duurder huis een hogere eigen bijdrage kunnen moeten betalen als ze langdurige zorg nodig hebben.
De overheid hanteert een drempel, maar doordat huizen in waarde stijgen, kunnen meer mensen boven die drempel uitkomen en moeten daardoor een hogere eigen bijdrage betalen. Dit kan ertoe leiden dat spaargeld of zelfs een deel van de woningwaarde moet worden aangesproken om de zorgkosten te dekken.
Door u bewust te zijn van deze ontwikkelingen en maatregelen te nemen, kunt u onaangename verrassingen in de toekomst voorkomen.
Waarvan akte,
mr. M.C.A. Scheepers
Erfrecht Nederland
T 0800-1031
www.erfrechtnederland.nl