Zo loopt je accu nooit meer leeg

04 sep , 7:00 Zakennieuws
accu in auto
De accu is een onmisbaar onderdeel van je auto, zonder zou de auto immers niet starten. Toch kan de accu snel leeglopen als je bijvoorbeeld vergeet om de koplampen uit te zetten. In dit artikel bekijken we de grootste accu-killers en bespreken we hoe je zorgt dat je auto altijd voldoende stroom heeft om te starten.

Hoe werkt een accu? 

Een accu is een oplaadbare batterij die elektrische energie opslaat en levert aan verschillende systemen van je auto. Dit zijn onder andere de startmotor, de verlichting, de radio, maar ook alarmsystemen en stuurbekrachtiging. De meest voorkomende accu’s zijn loodzuuraccu’s. Deze zijn goedkoop in aanschaf en bieden toch goede prestaties.
Een loodzuuraccu werkt door middel van een chemische reactie tussen loodplaten en zwavelzuur. Wanneer je de motor start, levert de accu een stroomstoot die de startmotor aandrijft. Zodra de motor draait, neemt de dynamo het over en laadt de accu weer op. Dit proces zorgt ervoor dat de accu altijd klaar is voor de volgende start.

Waarom loopt een accu leeg?

Zelfs als je auto stilstaat, verbruiken sommige systemen nog steeds stroom. Dit staat bekend als parasitaire ontlading. Hier zijn enkele van de grootste stroomverbruikers.
Interieurverlichting: Deze lampen kunnen flink veel stroom verbruiken als ze per ongeluk aan blijven staan.
Elektronische systemen: Moderne auto’s hebben veel elektronische systemen die continu een kleine hoeveelheid stroom verbruiken, zoals alarmsystemen en boordcomputers.
Startmotor: Het starten van de motor verbruikt de meeste stroom in één keer. Een enkele start vergt veel van de accu. Als de accu al bijna leeg is, kan dit de nekslag zijn.
Als je de lichten van je auto aan laat staan, kan de accu binnen enkele uren volledig leeg zijn. Bijvoorbeeld, standaard koplampen kunnen ongeveer 55 watt per stuk verbruiken. Als beide koplampen aanstaan, verbruiken ze samen 110 watt. Dit kan de accu snel leegtrekken, vooral als deze al niet volledig opgeladen is.

Tips om een lege accu te voorkomen

Een lege accu komt vaak genoeg voor dat er allerlei slimme oplossingen voor zijn bedacht. Zo gaan de meeste moderne auto’s piepen als het portier wordt geopend terwijl de koplampen nog aanstaan. Controleer altijd of alle lichten uit zijn voordat je de auto verlaat. Denk hierbij aan de koplampen, interieurverlichting en achterlichten.
Korte ritjes laden de accu niet volledig op. Probeer wekelijks een langere rit van minstens 30 minuten over de snelweg te maken om het weer op te laden.
Als je je auto voor langere tijd niet gebruikt, kan een druppellader voorkomen dat de accu leegloopt. Druppelladers worden ook wel onderhoudsladers genoemd. Je koppelt ze aan de accu en het houdt deze vervolgens opgeladen, zonder te overladen.
Simpel onderhoud kan ook helpen om de accu in een goede staat te houden. In een vochtige omgeving kunnen de accupolen of klemmen gaan roesten. Bij hitte kan het zwavelzuur in de accu verdampen en corrosie vormen op de polen. Troep op de polen zorgt dat de klemmen geen goed contact maken, waardoor de accu niet wordt opgeladen en dus langzaam leegloopt.
Controleer regelmatig de accu op sporen van roest of corrosie. Als je dit wel aantreft, kan je het schoonmaken met een mengsel van water en bakpoeder en een stugge borstel. Loodzuuraccu’s moeten ook af en toe worden bijgevuld met gedemineraliseerd water. Hiervoor hebben ze een vuldop.
Wees bij onderhoud van je accu altijd voorzichtig. Koppel de accu eerst af, beginnend met de min-pool. Als je niet zeker bent van je zaak, laat het onderhoud dan aan een professional over.

De accu is versleten

Zelfs met het beste onderhoud gaan accu’s maar een beperkte tijd mee. Als je accu ouder is dan drie tot vijf jaar, kan het tijd zijn om hem te vervangen. Laat het doormeten om te kijken of de accu nog spanning kan vasthouden. Als de accu af is, wil je eenzelfde soort accu kopen om hem te vervangen.
Bij www.winparts.nl vind je gemakkelijk de juiste accu met je kenteken. Je hebt keuze uit verschillende merken, voor ieder automerk en ieder budget.