Sittard-Geleen meest vluchtelingvriendelijke gemeente van Nederland 

Sittard-Geleen is de gelukkige winnaar van de VluchtelingenWerkAward 2014. In de categorie Beste Gemeente oordeelde de jury over Sittard-Geleen: “In deze gemeente krijgen vluchtelingen een warm welkom.” 

“Vluchtelingen hebben hun eigen klantmanager en worden vervolgens via vaste protocollen snel op weg geholpen. De gemeente doet er bovendien alles aan om eventuele weerstand van burgers om vluchtelingen op te vangen in hun wijk, te voorkomen.”Naast Sittard-Geleen waren ook de gemeenten Utrecht en Staphorst genomineerd.
Wethouder Bert Kamphuis, onder andere verantwoordelijk voor het integratiebeleid, is trots op en verheugd met deze erkenning: “Dit is een geweldige beloning voor alle inzet en energie die we als gemeente hebben besteed aan de nieuwe inwoners waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Ons beleid dat heeft geleid tot deze award, is ingezet door mijn voorganger Berry van Rijswijk. Dit onderwerp lag hem na aan het hart en hij heeft het thema binnen onze gemeente nadrukkelijk op de kaart gezet. Ik zal er op mijn beurt alles aan doen om dit beleid voort te zetten en vluchtelingen in onze gemeente alles te bieden wat nodig is om hen een huis én een thuis te geven. We zorgen voor een intensieve begeleiding, zodat ze hun weg vinden in onze gemeente. Alleen op die manier kunnen deze mensen, die uit hele moeilijke situaties komen, beginnen met een nieuw leven en volwaardig meedraaien in onze gemeente. Tenslotte wil ik benadrukken dat deze award mede te danken is aan de goede samenwerking tussen Vluchtelingenwerk Sittard-Geleen, alle vrijwilligers, de woningcorporaties en onze ambtenaren. Ik wil hen speciaal noemen aangezien zij zich dagelijks inzetten om ons beleid te laten slagen.”
Beleid
Het beleid van de gemeente is er op gericht om asielgerechtigden zo snel als mogelijk te laten aarden op hun nieuwe plek. VluchtelingenWerk speelt hierbij een belangrijke rol. Hun expertise en kennis zorgt ervoor dat de nieuwkomers in een korte tijd kunnen meedraaien in de samenleving. Er wordt gezorgd voor passende huisvesting en intensieve begeleiding, hulp bij het leren van de taal en het vinden van de weg in veel administratieve trajecten. Waar mogelijk wordt hulp geboden bij het vinden van (vrijwilligers) werk. Drie jaar geleden is besloten om in Sittard-Geleen mee te werken aan het zogenaamde hervestigingsprogramma.
Hervestigers zijn vluchtelingen die zonder verblijf in het AZC worden toegelaten en zich direct kunnen vestigen in een gemeente. Om deze groepen adequaat te kunnen opvangen is het noodzakelijk om heel snel te kunnen handelen, omdat hun komst vaak op het laatste moment wordt aangekondigd. Het vergt dan veel inzet om op korte termijn eerste behoeften te regelen, bijvoorbeeld een passende woning en noodzakelijk inrichting. Als gemeente kiezen we ervoor om juist deze groep een plek te bieden, in goede samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk.
De VluchtelingenWerkAwards
De officiële uitreiking van de awards vond gisteren plaats aan het einde van het Maatschappelijk Congres van VluchtelingenWerk in Driebergen. Naast de award voor Beste Gemeente is er ook een award uitgereikt in de categorie Beste Bedrijf, deze ging naar De Bakkers Lamers met vestigingen in Oss en Heesch. De award voor ‘doorzetter’ ging naar Ousmane Bikienga. Vorig jaar won Amsterdam de award voor Beste Gemeente.
Cookieinstellingen