Kijktip: Gaby verlangde naar stilte door continu oorsuizen en kreeg euthanasie

Dertien jaar lang hoorde Gaby Olthuis een piep in haar hoofd. Totdat ze euthanasie kreeg op 1 maart die haar eindelijk de stilte bracht die ze zocht. Dinsdagavond is het verhaal van de moeder van twee te zien op Nederland 2.

De 47-jarige Olthuis leed aan oorsuizen, ook bekend als tinnitus. Dat is een ziekte waarbij ofwel het oor zelf ofwel de hersenen een piepsignaal doorgeven dat er eigenlijk niet echt is, behalve voor de patiënt. Er is niets aan te doen.
“Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om een geluid in je hoofd te hebben dat disharmonisch en pijnlijk is. Alsof je de hele dag met je nagels over het schoolbord krast of in een piepende trein zit. En dat 24 uur per dag.”
Volgens een woordvoerder van de toetsingscommissie is het niet voor het eerst dat iemand vanwege tinnitus euthanasie heeft gekregen. Dat zou sinds 2002 enkele keren voorgekomen zijn. De De euthanasie van Olthuis is als ‘zorgvuldig’ bestempeld. 
In de uitzending vanavond zegt Olthuis: “De diepste momenten zijn dat ik verdrietig ben omdat ik niet genees en dat niemand me kan helpen. Ik hoef niet nog langer zoveel te lijden en zoveel pijn te hebben en ik hoef ook niet mijn auto tegen een boom zetten.”
Volgens Olthuis was het niet eenvoudig om euthanasie te krijgen voor haar aandoening: “Het is nog een hele klus om dood te gaan.”
Cookieinstellingen