Smog zichtbaar op website

Foto:

Er is in Nederland sprake van smog bij hogere concentraties van fijnstof (PM10) en ozon (O3). Voor mensen met luchtwegproblemen is het belangrijk te weten wanneer er sprake is van smog.

De Provincie Limburg heeft een nieuwe website gelanceerd waarop voor bepaalde meetpunten af te lezen valt hoe het met de luchtkwaliteit ter plekke is gesteld. Op die website kunt u zich aanmelden voor het ontvangen van een smog-alert, een e-mail waarin wordt gewaarschuwd als er smog in uw omgeving dreigt te ontstaan.
In Sittard-Geleen zijn er twee meetpunten ingericht. Eén op de Vouershofweg op industrieterrein Krawinkel en één in de Asterstraat in de wijk Lindenheuvel.
Op de website treft u ook achtergrondinformatie over smog aan. De website wordt de komende tijd geëvalueerd. Op termijn komt er ook een app beschikbaar voor smartphone of tablet.
Ernstige smog 
Er wordt in Nederland alleen een ernstige smogwaarschuwing afgegeven bij fijnstofconcentraties van meer dan 200 microgram fijnstof per m3. In zijn algemeenheid geldt: hoe hoger de concentratie fijnstof (en hoe langer de blootstelling daaraan), hoe ernstiger de gezondheidseffecten. De Provincie Limburg heeft, afwijkend van de landelijke beleidslijn, gekozen om bij Smog door fijnstof (PM10) de bevolking eerder te informeren, namelijk ook in situaties van matige smog (meer dan 70 microgram per m3). Daarmee hanteert de Provincie Limburg grotendeels dezelfde richtlijnen als België. 
Cookieinstellingen