Ook kritiek van GroenLinks op cultuurbedrijf

GroenLinks ziet in het ondernemingsplan voor De DoMIJNen, het nieuwe cultuurbedrijf in oprichting waarin Stadsschouwburg, ArtAmuse, Biblionova, Museum Het Domein en het Euregionaal Historisch Centrum samen gaan, als een stevige stap achteruit.

De fractie spreekt van een “culturele aderlating” en vindt bovendien dat het plan “door het ontbreken van een evaluatiemoment een gehaaste indruk maakt”. 
Het nieuwe cultuurbedrijf kent straks één directeur en daarmee verdwijnt een hoop kennis en ervaring. Volgens GroenLinks wordt met het plan alles op één hoop gegooid om maar te kunnen bezuinigen.
“De GroenLinks fractie vindt dat professionals, amateurs en het verenigingsleven veel ruimte voor hun eigen creativiteit moeten houden. Er mag zelfs meer ruimte zijn voor jonge talenten die Sittard-Geleen daardoor als hun natuurlijke broedplaats en bondgenoot zullen zien. Een bloeiende cultuur maakt onze stad immers interessant voor inwoners, werkenden, bezoekers en nieuwe bewoners.”
Evaluatie 
De fractie van GroenLinks geeft op haar website aan alleen akkoord te willen gaan met het plan als er een evaluatiemoment in wordt vastgelegd. “Nu wordt het plan er binnen drieënhalve week doorheen gejast, maar alle betrokkenen hebben recht op een later evaluatiemoment, waarbij input en ervaringen uit de gehele culturele sector worden meegenomen. Pas dan wordt duidelijk of deze verandering geen teloorgang is voor de kunst en cultuur in onze gemeente.”
Behalve van de kant van GroenLinks zijn er ook kritische geluiden te horen van de fracties van OPA en DNA.
Cookieinstellingen