Veilig en gratis ’n slippertje maken? 

Foto: CC0

2014 Is het jaar van de jonge bestuurder, en daarom organiseert de gemeente Sittard-Geleen The DriveXperience, zodat jonge bestuurders optimaal voorbereid aan het verkeer deel kunnen nemen. 

Jonge autobestuurders tussen de 18 en 24 jaar in de regio Sittard-Geleen, die tussen de drie maanden en twee jaar hun rijbewijs hebben, kunnen er op zaterdag 4 oktober en zondag 5 oktober gratis aan meedoen.
 
Tijdens deze leerzame praktijkdagen voor jonge autobestuurders wordt op allerlei manieren aandacht besteed aan de rijstijl, rijtechnieken en veilige verkeersdeelname.
Op een speciaal parcours wordt gewerkt aan rijtechnieken en in groepsverband worden discussies georganiseerd over onder meer alcohol en drugs in het verkeer. 
Deelname is geheel gratis, bezit van een eigen auto is niet nodig, want er worden auto’s ter beschikking gesteld. Beide dagen worden gehouden in Sittard op bedrijvenstad Fortuna aan de Lissabonlaan.
 
Deze praktijkdag wordt georganiseerd samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en is een unieke gelegenheid om te ervaren hoe goed je als jonge autobestuurder bent en welke verbeterpunten er nog zijn te behalen. Wat gaan we doen?
 
Praktijkrit rijden (Road Xperience)
Tijdens een praktijkrit door de omgeving ervaar je hoe goed je als jonge autobestuurder bent en welke verbeterpunten er nog zijn te behalen. Je rijdt met twee andere jongeren een 2,5 uur durende rit door de omgeving en wisselt elkaar af aan het stuur. Je beoordeelt je eigen en elkaars rijstijl en wisselt verbeterpunten uit. Dit alles onder begeleiding van een coach die óók zijn oordeel geeft.
 
Noodstops op mobiele baan (Track Xperience)
Op een mobiele rem/slipbaan die speciaal wordt aangelegd, maak je noodstops waarbij je zelf achter het stuur voelt hoe het is om op glad wegdek onverwacht tot stilstand te komen. Je merkt hoe lang je remweg op een glad wegdek is en je voelt de werking van het ABS remsysteem. Zo ga je nog beter voorbereid de weg op.
 
Module alcohol en drugs (Xperience Xchange)
Om van elkaar te leren zijn er ook groepsdiscussies en mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen met alle deelnemers over de werking van alcohol en drugs en het effect op je rijgedrag. Verder kun je ervaringen uitwisselen over de periode sinds het behalen van je rijbewijs. Samen met een verkeer- en alcoholdeskundige ga je een open discussie aan. Alles bij elkaar dus een veelzijdig dagprogramma met autorijden, remproeven, noodstops maken, discussiëren, ervaringen delen én van elkaar leren!
 
Vooraf en achteraf verkeerstest via internet
Na aanmelding via internet krijg je een eigen inlogcode om op de site van CitoDrive alvast enkele tests te doen om te zien wat voor soort autobestuurder je bent. Na de praktijkdag doe je met je eigen inlogcode opnieuw een leuke en leerzame toets via het internet.
 
Laat ook je vrienden aanmelden
Heb je vrienden, kennissen of collega’s van 18 t/m 24 jaar die ook tussen de 3 maanden en 2 jaar hun rijbewijs bezitten? Vraag hen dan om zich ook aan te melden  en gratis mee te doen. Beide dagen beginnen om 9.00 uur en duren tot uiterlijk 16.00 uur. De gemeente en ROVL bieden je een gratis lunch aan. Na afloop krijg je een certificaat als bewijs van deelname. Er kunnen per dag maximaal 48 jonge chauffeurs meedoen. Snel aanmelden dus!
 
Aanmelden via de website
Je kunt je nu voor deze dag aanmelden op thedrivexperience.nl of op jongeautorijders.nl. Daar vind je ook meer informatie over deze praktijkdagen. Na aanmelding krijg je een bevestiging en alle informatie per e-mail toegestuurd. Schrijf je nu in en doe ook mee.
Cookieinstellingen