Nieuw opvanghuis in Sittard-Geleen

Foto:

Nadat op 13 oktober, nu precies een week geleden, in Cuijk Nederlands eerste #zwerfie-opvanghuis geopend werd, schoten ze als paddenstoelen uit de grond. Amsterdam, Purmerend, Tilburg, Eindhoven en nog een tiental plaatsen volgden snel en vandaag was het de beurt aan Geleen waar in de Salmstraat opvanghuis nummer 15 geopend werd.

Doel van de #zwerfie-opvanghuizen is ervoor te zorgen dat er minder afval op straat zwerft en dat afgedankte flesjes, blikjes en andere voedsel- en drankverpakkingen en afvalproducten een waardig einde krijgen en niet tot het einde der dagen op straat hoeven rond te hangen of in de plastic soep terecht komen.
De initiatienemers hopen dat nog meer mensen zich ervan bewust worden dat het belangrijk is om afval in de prullenbak te gooien en niet op straat. “Vuil trekt vuil aan en in een schone straat gooit men minder snel iets weg”. Daarbij verwijzen ze naar de ‘Broken Window’- theorie: “Een gebouw met een kapot raam dat niet hersteld wordt zal snel meer kapotte ramen krijgen en tot meer verval van de buurt leiden. Zwerfvuil is het gebroken ruitje van de duurzaamheid, als we al toestaan dat onze stad als een prullenbak gebruikt wordt, hoe kunnen we dan onze grotere problemen oplossen?” 
Zwerfie-rapers
Een #zwerfie is een foto van een stuk zwerfafval dat wordt opgeraapt en in de prullenbak wordt gegooid. Op social media wordt dit gebruikt door mensen die zwerfafval van straat rapen om te laten zien hoe makkelijk dit is en natuurlijk ook voor de bewustwording van het probleem bij een breed publiek. Achterliggende filosofie is dat als 25 procent van de mensen elke dag één stuk zwerfafval raapt, de wereld dan snel schoon is en dat het dan ook schoon blijft. 
De initiatiefnemers: “We nodigen alle inwoners van Geleen bij dezen van harte uit om een stuk zwerfafval op te rapen en deze af te leveren bij het #zwerfie-opvanghuis in de Salmstraat of een andere afvalbak, er een foto van te nemen en dit met de wereld te delen”. Het Geleense opvanghuis is geplaatst op een plek waar veel winkelend publiek passeert. Er zijn plannen om op korte termijn meer #zwerfie-opvanghuizen te openen op centrale plekken. Zo staat er bijvoorbeeld ook een op de planning voor de Markt in Sittard. 
“Maar hopelijk is dat niet nodig en worden alle bakken beter gebruikt en wordt Sittard-Geleen gewoon de schoonste stad van Nederland”.
Cookieinstellingen