Leerlingen Tovertuin ruimen zwerfafval op

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De kinderen van basisschool De Tovertuin in Sittard kregen vandaag onder andere bezoek van wethouder Leon Geilen. Die kwam de helpende hand bieden bij het opruimen van zwerfafval op en rond het schoolplein en in de buurt.

Het bezoek had alles te maken met de jaarlijkse actie tegen zwerfafval – ‘Nederland Schoon!’ – die op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart wordt gehouden.

Diverse basisscholen, scoutingverenigingen en wijkplatforms uit de gemeente Sittard-Geleen trekken dan gewapend met grijpertjes en afvalzakken de wijk in om zwerfafval op te ruimen. De organisatie is in handen van CNME De Rollen in samenwerking met de gemeente.

“Door een vervuilde leefomgeving voelen mensen zich onprettig en zelfs onveilig”, legt wethouder Leon Geilen (o.a. leefomgeving) het nut van de actie uit. “Het straatbeeld verbetert al snel door het opruimen van blikjes, flesjes, papiertjes, sigarettenpeuken en andere troep die rondslingert in de openbare ruimte. Deze actie maakt met name kinderen bewust van het belang van een schone omgeving en van wat ze zelf kunnen doen om zwerfafval te voorkomen.”

Voor het eerst wordt het zwerfafval gescheiden ingezameld. “Op basisscholen zijn hierover door kunststofproducent SABIC en ons verschillende gastlessen gegeven”, vertelt Dominique Vissenberg van CNME De Rollen. “De focus van de lessen lag op het terugbrengen van de plastic soep, het wereldwijde probleem van het niet-afbreekbare plastic zwerfafval dat in de oceanen terechtkomt. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ zullen deze kinderen zich ook in de toekomst blijven inzetten voor een schone leefomgeving. Met onze campagne Zwerfafval? Opgeruimd! zorgen we samen ervoor dat onze stad schoon en veilig is.”

Alle deelnemers aan de zwerfafvaldag ontvingen als herinnering een stoffen tas van de gemeente. Hiermee wordt alvast vooruit gelopen op het verbod op gratis plastic tasjes in winkels per 1 januari 2016. Bovendien kregen alle leerlingen een opvouwbare zonnebril, gemaakt van gerecycled plastic.

 

Cookieinstellingen