Uitbreiding WC Tüddern moet van de baan

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het college van B&W van Sittard-Geleen vindt verdere uitbreiding van winkelcentrum In der Fummer in Tüddern niet wenselijk. Dat staat in een brief aan het college van Gedeputeerde Staten en aan de gemeenteraad van Selfkant.

In die brief wordt GS verzocht het onderwerp bij de Bezirksregierung in Keulen aan te kaarten en duidelijk te maken dat de voorgenomen uitbreiding (bijna dan 3700 vierkante meter) niet mag doorgaan, omdat er geen rekening wordt gehouden met de belangen van Sittard.

De uitbreiding zou ruimte moeten bieden aan winkels voor levensmiddelen, bloemen, persoonlijke verzorging, kleding en schoenen.

De gemeente Selfkant heeft Sittard-Geleen om een reactie gevraagd op de uitbreidingsplannen en daarbij een rapport (CIMA, 4 maart 2014, Gutachterliche Stellungnahme zur Ansiedlung von Einzelhandel in der Gemeinde Selfkant (Ortsteil Tüddern)), waarin de uitbreiding wordt onderbouwd, overhandigd. Sittard-Geleen heeft dat rapport vervolgens voorgelegd aan onderzoeksbureau BRO, dat op grond daarvan onder meer concludeert dat de verzorgingsfunctie van Tüddern door de uitbreiding, gemeten naar omvang van het verzorgingsgebied en draagvlak – de gemeente Selfkant telt iets meer dan 10.000 inwoners – buitenproportioneel wordt.

Volgens BRO schat het Duitse rapport verder de negatieve effecten op de verzorgingsstructuur van met name Sittard onjuist in. De komst van een vierde supermarkt in Tüddern zal veel extra afvloeiing veroorzaken vanuit de noordoostelijke wijken in Sittard naar Tüddern, wat het bestaan van vooral de Jumbo, Plus en Lidl in Sittard Noordoost in gevaar brengt. “Vanuit de verzorgingsstructuur bezien zijn dit onaanvaardbare effecten op het woon- en leefklimaat in deze wijken”, zo stelt de gemeente.

Tenslotte worden ook de effecten op het centrum van Sittard onderschat: de uitbreiding zal er toe leiden dat meer koopkracht wegvloeit uit het centrum van Sittard, wat uiteindelijk effecten zal hebben op de recreatieve winkels in het centrum van Sittard. Het rapport van CIMA gaat verder geheel voorbij aan de vanwege de toename van e-commerce en bevolkingskrimp negatieve verwachtingen wat betreft het bestedingsniveau in dergelijke winkels.

Het college van B&W verzoekt de gemeenteraad van Selfkant dan ook om af te zien van de uitbreiding en laat in haar brief weten dat zij Gedeputeerde Staten heeft verzocht om dit onderwerp te bespreken op hoger niveau.

Tegen de eerder aangekondigde uitbreiding van bestaande winkels op In der Fummer met 900 vierkante meter heeft de gemeente eerder al laten weten geen bezwaar te hebben.

Cookieinstellingen