Online daten in trek bij oplichters

Foto: Don Hankins - online romance - (CC BY 2.0)

Mensen die via een datingsite op zoek zijn naar een partner lopen een groot risico opgelicht te worden door criminelen die niet uit zijn op liefde, maar op geld.

Je denkt via een datingsite de liefde van je leven te hebben gevonden. Ineens wil hij of zij geld en dan begint de ellende. Datingfraude wordt een steeds groter probleem. Vorig jaar meldden 38.000 mensen zich bij de Fraudehelpdesk met een soortgelijk verhaal.

Dat blijkt uit een eerder bericht van Trouw. Van de 38.000 hadden 2.200 daadwerkelijk geld overgemaakt. In Nederland is datingfraude nog geen strafbaar feit dus wordt er hier vaak weinig ondernomen tegen de fraudeurs. “Hier beschouwt men datingfraude niet als strafbaar feit, met het argument dat het slachtoffer vrijwillig geld heeft overgemaakt”, zegt een woordvoerder van Fraudehelpdesk.

Hoe herken ik fraude?
Iemand die erop uit is om geld binnen te halen uit een online ‘relatie’ zal de persoonlijke gegevens van zijn mogelijke prooi tegen hem of haar gebruiken. Als iemand op het datingprofiel heeft staan dat zij onlangs gescheiden zijn met twee kinderen dan zal een datingfraudeur eenzelfde verhaal ophouden.

De fraudeur zal proberen zijn slachtoffer emotioneel te manipuleren om zo geld binnen te harken. De oplichter kan bijvoorbeeld geld vragen voor ziekenhuisbehandelingen of vliegtickets.

Te weinig samenwerking
Er zou al zo’n 2,7 miljoen euro gestuurd zijn naar datingfraudeurs. Volgens de Fraudehelpdesk blijft het probleem voorlopig bestaan. Er zou te weinig samenwerking zijn tussen het OM, de politie en Slachtofferhulp Nederland.

Cookieinstellingen