Rode Kruis opent rekening 6868 voor Nepal

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Nepal is zaterdagochtend getroffen door een zeer zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag op 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. De aardbeving heeft een enorme ravage aangericht, gebouwen zijn ingestort en honderden mensen zijn omgekomen. Sterke naschokken zorgen voor een risico op verdere schade aan gebouwen en zorgt voor angst en bezorgdheid bij de bevolking. Mensen zijn bang om terug te keren naar hun huizen. Naast levensreddende noodhulp en onderdak zal er de komende dagen behoefte zijn aan water, voedsel en medische hulp.

Eerste noodhulp
Vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis in Nepal werken met man en macht om de eerste noodhulp te verlenen. Ze zetten zoekacties op, redden mensen onder het puin vandaan en verlenen Eerste Hulp aan de gewonden. De bloedbank van het Rode Kruis in Kathmandu verstrekt bloed aan de belangrijkste medische faciliteiten in de hoofdstad. Het Rode Kruis in Nepal heeft ruime ervaring in het verlenen en voorbereiden van noodhulp bij natuurrampen en speelt een belangrijke rol in de noodplannen van de overheid.

Het epicentrum van de beving was 80 kilometer van Kathmandu in Lamjung, district Gorkha, waar aanzienlijke schade is geleden. “We zijn zeer bezorgd over het lot van de gemeenschappen in steden en dorpen op het platteland dichter bij het epicentrum,” zei Jagan Chapagain, directeur Internationale Rode Kruis voor de regio. “Wegen zijn beschadigd of geblokkeerd door aardverschuivingen. Doordat communicatielijnen zijn uitgevallen kunnen we moeilijk contact krijgen met getroffen dorpen en lokale Rode Kruisafdelingen meer informatie te krijgen over de situatie. We verwachten dat de ravage en het dodental aanzienlijk zullen zijn.”

 

Cookieinstellingen