Bestuurders starten beweging tegen kindermishandeling

Juist thuis, op de plek waar je veilig zou moeten zijn, vindt het meeste geweld plaats. Het lukt overheden en professionals maar niet om grip te krijgen op het aantal gevallen van kindermishandeling.

“Snelle en daadkrachtige actie is dus geboden,” vindt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Zorg). Zij zegt dit al één van de zeventien Limburgse bestuurders die op 3 september een beweging zijn gestart tegen kindermishandeling.

Onder leiding van gouverneur Theo Bovens en vicevoorzitter Diana Monissen van de landelijke Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik spraken Limburgse burgemeesters en bestuurders van diverse instellingen af zich als ambassadeur sterk te maken voor het terugdringen van het aantal mishandelde kinderen in Limburg.

Jaarlijks worden in Nederland 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld telt elke schoolklas één slachtoffer. Dat is tien keer een vol Fortuna Sittard stadion met kinderen die mishandeld zijn.

Niet alleen fysieke mishandeling
Daarbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om fysieke en emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld en het slachtoffer zijn van vechtscheidingen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor een kind en kan op termijn gevolgen hebben voor de relatie met eigen kinderen.

Actie is geboden
De bestuurders zeggen toe zich in te zetten om de aanpak van kindermishandeling in Limburg te versterken. Dit doen ze gezamenlijk als groep, maar ook als individu. In het belang van elk kind. Zo bespreken zij met collega-bestuurders en professionals hoe zij hen kunnen helpen bij het vergroten van de veiligheid van Limburgse kinderen.

Ook willen zij de inwoners van Limburg bewust maken van wat zij zelf kunnen doen wanneer zij een vermoeden hebben van kindermishandeling. Mishandelde kinderen die zelf niet durven te praten, hebben namelijk belangrijke anderen in hun omgeving nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. Familieleden, onderwijzers, buren of clubgenoten bijvoorbeeld.

Cookieinstellingen