Ziepesjprènger 2015 voor Wim Clerx

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De bekende Sittardenaar Wim Clerx is voor zijn brede en nimmer aflatende inzet voor zijn stad en tal van verenigingen en activiteiten door culturele vereniging De Mander onderscheiden met de Ziepesjprènger.

Verenigingsman en gemeenteraadslid Clerx heeft zich daarmee in de ogen van De Mander buitengewoon verdienstelijk gemaakt voor Sittard en de Sittardse cultuur en eigenheid.

De lijst met functies en culturele en liefdadige activiteiten van is niet alleen lang maar ook indrukwekkend. Clerx heeft zich vanaf jonge leeftijd vooral ontpopt als een organisator bij uitstek van culturele- en sportactiviteiten in Sittard. En dat van uit een grote liefde voor zijn stad en haar cultuur. Waarbij vooral de loyaliteit van Wim Clerx opvalt. Zijn inzet is niet alleen enorm maar hij blijft ook altijd vele jaren trouw aan de organisaties waaraan hij verbonden is.

Zo bekleedde hij de functie van voorzitter, secretaris, penningmeester of bestuurslid of bekleedt hij die nog bij studentenclub Het Kelderke, het steunfonds van de harmonie Sint Joseph, Stadskapel Trumke en Tröötje, handbalvereniging Sittardia, Buurthuis De Oase, stadscarnavalsvereniging De Marotte, de stichting Gala Prinsebal, het Kanon van het Balkon, de Volkstuinvereniging en de Sympathisanten van Fortuna Sittard. Ook de Sittardse missionarissen, de Ophovense voetbalclub OVCS, Tafeltennisvereniging Sittard en vele huldigingscomité’s konden op zijn bestuurlijke inzet rekenen. Wim Clerx is ook initiatiefnemer en mede-organisator van het maatjestreffen waarvan de opbrengst jaarlijk bestemd is voor een goed doel, zoals het ALS- en MSfonds. Daarnaast is hij vanaf 1982 onafgebroken lid van de gemeenteraad.

Volgens De Mander maakt Wim Clerx zich op deze wijze niet allen zeer verdienstelijk voor de samenlevingsopbouw en het welzijn in Sittard maar ook voor het cultureel erfgoed en het behouden van de culturele rijkdom, volkstradities en historische verworvenheden van Sittard. Voor De Mander is er dan ook alle reden om aan Wim Clerx de Ziepesjprènger 2015 toe te kennen. Wim Clerx, die al eerder werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau wordt daarmee de 20e Sittardenaar die deze culturele onderscheiding in ontvangst mag nemen.

De onderscheiding verwijst naar het typisch Sittardse gesuikerd krentenbrood in de vorm van een pop, dat traditioneel cadeau werd gedaan bij feestelijkheden en in de Sinterklaastijd. De Ziepesjprènger als onderscheiding, en het standbeeldje van de Ziepesjprènger in de Putstraat, zijn initiatieven van culturele vereniging De Mander. Die zet zich in voor ‘insjtandjhawting van tradisies en gouw dènger in Zitterd’ en wil ook anderen hiertoe aansporen.

De Ziepesjprènger werd eerder onder anderen uitgereikt aan Grootvorst Fernao Schmeits van de Marotte, journalist Harrie Bronneberg, de verenigingsmensen Jan van Kempen, Lou Colaris, Ger Heilkens en Ben Bartholomeus, kunstenares Dien van Gansewinkel, oud-VVV-voorzitter Hub Geurts, Theo van de Wiel van de Kritzraedtstichting, Jean Willems van het Sint Rosacomité, Wil Pastwa van de stadsschutterij Sint Rosa,Wil Krekels van de stichting Behoud Kolleberg, Stadsgids Ed van den Ende, stadsarchivaris Peer Boselie, cultuurspecialist Guus Janssen en vorig jaar aan monumentenvoorvechter en Basiliekbestuurder Jules Hendriks.

Cookieinstellingen