Alternatief Vogelsjeite in Zitterd

De vogel is aaf!
De vogel is aaf!
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Nog een paar weken en dan is het weer tijd voor het Alternatief Vogelsjeite in Sittard, het schuttersfeest met een knipoog.

Dit alternatieve schuttersfeest wordt op de eerste zondag van september gehouden. Op dit schuttersfeest met een knipoog – een parodie op het echte, serieuze schutterswerk – treden een zestiental gelegenheidsschutterijen tegen elkaar in het strijdperk om het keizerschap. Er wordt met windbuksen geschoten op vogels van piepschuim.

Eerst maken de leden van de deelnemende verenigingen onderling uit wie hun koning wordt, daarna nemen alle koningen het tegen elkaar op in de kavelronde. Wie dan de vogel voor de tweede keer die dag afschiet mag zich een jaar lang schutterskeizer van Sittard noemen.

Dat dit oergezellige, ietwat carnavaleske evenement niet meer in de Ursulinentuin wordt gehouden, maar is verhuisd naar Cour Solanus, heeft alles te maken met de herinrichting van de tuin aan de voet van de Dominicanenwal: daar staan nu over het hele terrein verspreid fruitbomen, en dus is er geen plek meer om het schuttersevenement te organiseren.

Voordat zondag 4 september de schietwedstrijden beginnen is er rond 13:00 uur eerst een défilé, waarna de schutterijen in optocht door de binnenstad van Sittard trekken. Meestal is tussen 19:00 en 20:00 uur bekend wie de nieuwe keizer is geworden.

Afgelopen jaar was dat Gangolf Schiffler van kapel Trööt in de Gööt. Om dat feit te vieren organiseert de kapel op zaterdagavond 3 september een ongetwijfeld daverend Keizersfeest. De locatie daarvan wordt nog bekend gemaakt.

Cookieinstellingen