Hoe belangrijk is de handel met het Verenigd Koninkrijk

Foto: Limburgcrossborders

Het CBS heeft becijferd hoe belangrijk de handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) voor Nederland is. In 2015 bedroeg de export naar het VK 8,9 procent van de totale Nederlandse export.

Daarvan maakte de afzet vanuit Limburg 8 procent uit. In 2008 was dat 8,5 procent.

De export vanuit onze provincie naar het VK bestaat voor 41,1 procent uit industriële producten en voor 29,9 procent uit chemische producten aan het VK verkocht. Daarna volgen voeding en dranken (16,4 procent), machines en vervoermaterieel (9,4 procent) en grondstoffen en minerale brandstoffen (3,2 procent).

Vooral Noord- en Zuid-Holland en Brabant drijven handel met VK: bijna twee derde van de goederenhandel met het Verenigd Koninkrijk komt voor rekening van deze drie provincies. In 2015 importeerde Nederland voor 21,3 miljard euro uit het Verenigd Koninkrijk (5,5 procent van de totale import), met de export was 38,1 miljard euro gemoeid (8,9 procent van de totale Nederlandse uitvoer).

Voeding en dranken belangrijkste exportproduct meeste provincies

De belangrijkste producten van Nederlandse makelij die naar het Verenigd Koninkrijk worden afgezonden, zijn aardolieproducten, bloemen en planten, groenten, vlees en aardgas. Voor zeven van de twaalf provincies zijn voeding en dranken het meest uitgevoerde exportproduct van Nederlandse makelij met bestemming Verenigd Koninkrijk. Bij Friesland is het aandeel zelfs meer dan de helft. Noord-Brabant en Flevoland doen goede zaken met Nederlandse machines en vervoermaterieel. In Flevoland zijn deze goederen goed voor de helft van de export. Vanuit Limburg en Overijssel zijn industriële producten het belangrijkste, de Groningse export naar het Verenigd Koninkrijk wordt gedomineerd door grondstoffen en minerale brandstoffen (met name aardgas).

Aandeel export naar Verenigd Koninkrijk kleiner dan voor de crisis

Het aandeel dat het Verenigd Koninkrijk heeft in de totale export van Nederlandse makelij, is in zeven jaar tijd gedaald van 8,9 procent tot 7,8 procent. Het afnemende relatieve belang van het Verenigd Koninkrijk hangt samen met een sterkere groei van de export naar landen buiten Europa zoals China. Voor met name Groningen en Overijssel is het deel van de uitvoer van Nederlandse producten dat naar het Verenigd Koninkrijk gaat, flink afgenomen. Provincies waarvoor het Britse aandeel in het uitvoerpakket is gestegen zijn Utrecht, Drenthe en Noord-Holland. In geld gemeten gaat het om kleine verschillen.

Eerder meldde CBS al dat Nederland aan de totale export van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk 20 miljard euro verdiende in 2015, oftewel 3 procent van het bbp.

Cookieinstellingen