Heijmans asfalteert Bosweg in Geleen met innovatief asfalt

De Bosweg in de Geleense wijk Lindenheuvel is een van de vele straten in woonwijken uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw die nu of over niet al te lange tijd toe zijn aan groot onderhoud.

Dat onderhoud kan voor een gemeente aardig in de papieren lopen. Volgens de wegenbouwtak van Heijmans heeft het bedrijf met Recoflex een nieuw asfalt ontwikkeld waarmee tegen aanzienlijk lagere kosten dan met conventioneel asfalt weer voor een veilige straat met minder geluidsoverlast kan worden gezorgd.

Doordat het asfalt bijzonder flexibel is kan het direct in één laag op een bestaande onderlaag worden gelegd, waardoor flink op de kosten bespaard kan worden. Het is dus niet meer nodig om het asfaltdek, zoals dat met conventioneel asfalt gebeurt, in drie lagen op te bouwen. Zo kan het renoveren van een straat in een woonwijk veel sneller gebeuren dan tot nu toe gebruikelijk was, waarmee de overlast voor de omwonenden natuurlijk aanzienlijk wordt beperkt.

Volgens Heijmans is met Recoflex een kostenbesparing mogelijk van 30 procent, ook in onderhoud. Mits de ondergrond van de weg voldoende hard is kan een straat in twee dagen worden vernieuwd. Op dag één wordt de oude bestrating verwijderd en een dag later gaat er één 4,5 centimeter dikke laag Recoflex overheen. Recoflex is zo flexibel omdat er onder andere hitte bestendige kunststofvezels in zijn verwerkt. Het CE-gecertificeerde Recoflex-asfalt is grondig getest en scoort, zo zegt Heijmans, volgens onafhankelijk onderzoek qua levensduur en onderhoud beter dan standaard asfaltproducten.

Vandaag kwam wethouder Leon Geilen, net als een aantal belangstellenden uit andere Limburgse gemeenten, een kijkje nemen bij de asfalteringswerkzaamheden op de Bosweg. Daar werd bij wijze van pilot Recoflex gelegd, en daarmee heeft de gemeente een primeur voor Limburg. De gemeente wil komende tijd op meer plaatsen Recoflex toepassen.

Cookieinstellingen