Kentalis brengt prentenboek uit voor kinderen met TOS

Foto: Kentalis

Kentalis heeft ‘Help! Weet jij het woord?’ uitgebracht, een bijzonder prentenboek voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

“Wat een mooi boek! Eerst las onze dochter van 7 dit verhaal voor aan haar jongere zusje. Daarna heb ik het zelf nog eens voorgelezen. Leuk verhaal en goed te doen met gebaren erbij”, aldus een moeder over het onlangs verschenen voorleesboek ‘Help! Weet jij het woord?‘.

Zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis brengt dit boek uit omdat er weinig geschikte voorleesboeken te vinden zijn, vooral voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Een verhaaltje lezen of voorgelezen worden valt voor hen niet altijd mee.

Met ‘Help! Weet jij het woord?’ wordt voorlezen weer een feestje, een boek vol interactie en sprekende prenten. Het boek telt 32 pagina’s en kan eenvoudig als knieboek op schoot worden geplaatst.

Samen op zoek

Interactief voorlezen is goed voor de taal- en spraakontwikkeling van het kind. Het betekent dat je het kind zoveel mogelijk betrekt bij het voorlezen. Het boek gaat over Tossie en Uil. Tossie zoekt een cadeau voor juf. Tossie weet wat hij wil geven maar hij weet het woord niet meer. In vijf hoofdstukken lossen ouder en kind het probleem op.

Wat is een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?

TOS komt bij ongeveer vijf procent van de mensen in Nederland voor. In elke groep of klas zit wel een kind met een taalontwikkelingsstoornis. In de hersenen van deze kinderen wordt taal minder goed verwerkt. Daarom hebben zij moeite met praten of het begrijpen van taal. Goed leren lezen en schrijven kan ook lastig zijn. TOS wordt nog vaak verward met bijvoorbeeld  met bijvoorbeeld dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme.

Ook voor scholen

Ook scholen en kinderopvangorganisaties zijn blij met het boek. Zo gaf een leerkracht uit het basisonderwijs aan erg blij te zijn met dit knieboek,  het stevige materiaal en de aansprekende plaatjes. Ook de denkvragen die als tip staan vermeld op de bladzijden zijn erg handig bij het interactief voorlezen met de klas of groep. Met het oog op de Nationale Voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari is dit prentenboek wellicht een mooie boekentip.

Waar te bestellen

Voor ouders en professionals is het boek voor € 19,95 euro verkrijgbaar via de webshop van Kentalis.

Over Kentalis

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.

Cookieinstellingen