Maandelijks HSP-café in Sittard voor mensen met hooggevoeligheid

Foto: © Marcel Boreas

Door: Marcel Boreas – Iemand met hooggevoeligheid, of in het Engels a High Sensitive Person (HSP) genoemd, kom je in onze maatschappij vaker tegen dan je wellicht denkt.

Zo’n 20 procent van de bevolking heeft ermee te maken, weet de in Pey-Echt woonachtige, maar uit Venlo afkomstige Jenny Thurlings (38). Sinds begin dit jaar organiseert ze een maandelijks HSP-café in Sittard. Eerst in Bibliotheek De Domijnen, sinds maart in het gemeenschapshuis van Broeksittard. Naar de verbinding met het thema hoeven we niet lang te vragen, Jenny is er zelf bekend mee, net als haar 9-jarige dochter en haar vriend.

Het starten van een dergelijk maandelijks ontmoetingspunt, waarbij geïnteresseerden uit de hele provincie welkom zijn, kwam gaandeweg op haar pad. En dat pad begon al heel wat jaren geleden als doktersassistente. Op zeker moment voelde Jenny zich binnen dat spectrum van de zorg echter minder op haar plaats. Mensen begeleiden sprak haar meer aan. Uiteindelijk opende ze een eigen behandelpraktijk in Echt. Dat was echter niet haar eerste wapenfeit op het vlak van mensen begeleiden, want daarmee heeft ze inmiddels al ruim 10 jaar ervaring. Daarbij merkte ze dat er voor mensen met hooggevoeligheid ook andere interessante mogelijkheden zijn om iets voor hen te betekenen, namelijk door deze mensen in een ongedwongen setting met elkaar in contact te brengen. Via de bibliotheekorganisatie werd een eerste stap gezet met een bijeenkomst in Echt, maar de opkomst viel toch wat tegen.

De Domijnen bood vervolgens de mogelijkheid om Sittard eens te proberen. Een tweetal bijeenkomsten in januari en februari in Ligne leverde een veel grotere respons op, eigenlijk een iets te grote. Met respectievelijk 15 en 10 personen was het beoogde doel eigenlijk al overtroffen. Jenny zocht vervolgens naar een plek die wat meer toegespitst is op haar plannen en vond die in het gemeenschapshuis van Broeksittard. Na een eerste geslaagde bijeenkomst in maart, vindt op donderdag 25 april aanstaande nummer twee plaats. En er wacht nog meer, want half juni is er, gekoppeld aan het HSP Café Limburg, zoals de naam officieel luidt, ook een lezing over hooggevoeligheid, en voor geïnteresseerden wordt er dan een workshop gepland. Alles in het kader van een landelijke themaweek rond hooggevoeligheid, die in die periode gehouden wordt.

Kenmerkend voor de bijeenkomsten die Jenny organiseert is dat ze prikkelarm zijn. Er geen muziek wordt gedraaid, de tafels staan verder uit elkaar staan en indien wenselijk kunnen mensen zich ook afzonderen. Toch wil hooggevoeligheid zeker niet zeggen dat betrokkenen totaal niet tegen prikkels kunnen, zo vertelt ze. HSP’ers kunnen introvert zijn, maar net zo goed extravert, zoals Jenny zelf. Die mensen vinden drukte op zich heerlijk, gaan bijvoorbeeld gerust uit hun dak met Vastelaovend, maar op een bepaald moment is de limiet wel bereikt en is het nodig af te schakelen in een prikkelarme omgeving.

Jenny beklemtoont dat we hooggevoeligheid niet als een ziekte mogen zien: “Het is een karaktereigenschap”. Ze noemt het zelfs een gave. Het kan voor betrokkenen echter ook een opgave zijn, aangezien de maatschappij in algemeenheid niet is ingericht op de behoeftes van HSP’ers. “En het zijn absoluut geen herriemakers, ze zijn juist heel sterk op harmonie gericht. Zet twee hooggevoelige mensen bij elkaar en ze voelen mekaar vaak ontzettend goed aan”, maar dat moet je maar net weten. Jenny pleit dan ook voor meer bewustwording op school en in de maatschappij. Daarom dat zij met dit initiatief zelf al een voorzet in die richting wil geven.

Wie meer informatie wil over dit initiatief kan met Jenny contact opnemen via haar website: bewustjezelfzien.nl.

Cookieinstellingen