God Samme Liefhebben

Foto: Boekscout

Na het overlijden van Rita Roukens (1930-2021) deden haar nabestaanden een bijzondere ontdekking.

Tussen de vergeelde pagina’s van een oud notitieboekje vonden ze een manuscript dat haar belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog vastlegde. Ze vonden het zonde om dit verhaal verloren te laten gaan, aangezien het niet alleen het persoonlijke verhaal van Rita vertelt, maar ook een waardevolle blik biedt op een van de meest ingrijpende periodes in onze geschiedenis.

‘God Samme Liefhebben’ verschijnt op vrijdag 24 mei en brengt op gevatte wijze het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven, met grappige anekdotes en een luchtige kijk op duistere tijden. Rita maakte de Tweede Wereldoorlog mee als tiener. In het boek beschrijft ze naast de dagelijkse uitdagingen ook de angst en de hoop die zij en haar familie deelden tijdens deze turbulente periode. Haar meeslepende verhaal bevat ook een belangrijke boodschap: dat we deze vreselijke periode in de geschiedenis nooit vergeten.

Een waardevolle vertelling van een van de meest ingrijpende periodes in de Nederlandse geschiedenis

Dit waargebeurde ervaringsverhaal wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

In ‘God Samme Liefhebben’ deelt Rita Roukens op een boeiende manier haar jeugdervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezer wordt meegenomen in grappige en spannende momenten, waarbij de familie zich moest zien te redden te midden van de chaos van een oorlog. Een speciale rol was weggelegd voor de excentrieke oma van het gezin. Zij ondervond gedurende deze verwarrende tijd veel steun aan haar Heilig Hartbeeld, waarmee zij een haat-liefde verhouding had. Het verhaal mengt rustige dagen met dagen vol bominslagen en laat zien hoe humor een krachtig overlevingsmiddel is.

Over de auteur: Rita Roukens (1930-2021) groeide op in Nieuwenhagen en Kerkrade. In 1953 trouwde ze met Sjeng en vestigden zij zich in Sittard, waar ze vier kinderen kregen. Destijds schreef ze korte verhalen over het alledaagse leven. Als journaliste deelde ze haar passie voor schrijven met het Limburgs Dagblad (1970-1995). Na de komst van acht kleinkinderen schreef en illustreerde ze ook kinderboeken. Als overlevende van de Tweede Wereldoorlog bracht ze met ‘God Samme Liefhebben’ een eerbetoon aan hen die deze donkere tijden doorstonden.

Haar motto was: “Koketterie, raffinement en geveinsde onnozelheid zijn niet alleen de wapens van een jonge vrouw, zelfs voor oma’s zijn ze het fundament van hun bestaan.”

Boekgegevens
Titel: God Samme Liefhebben – Alles went, zelfs leven in een frontlinie
Auteur: Rita Roukens
Verschijningsdatum: 24-05-2024
ISBN: 9789464898446
Prijs: €21,50, incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 176

Cookieinstellingen