Fortuna Sittard wint met 2-1 van VVV Venlo

Fortuna Sittard speelde vanavond voor het eerst sinds maart een thuiswedstrijd waarbij beperkt publiek welkom was.

Vanwege de coronamaatregelen mochten er bij het oefenduel tegen VVV Venlo maximaal 1.000 supporters het stadion in.

In de beginfase was VVV Venlo de ploeg die het initiatief nam en dat resulteerde in de vierde minuut bijna in de eerste treffer aan Venlose zijde. Een afstandsschot van Schmitz belandde op de lat van het Fortuna-doel.

In de negentiende minuut was Lazaros Rota na een mooie aanval dicht bij de openingstreffer voor Fortuna Sittard, maar hij schoot de bal in de handen van VVV-goalie Kirschbaum. In de 22e minuut kopte Giakoumakis uit kansrijke positie over het doel van Koselev. Drie minuten later miste de complete voorhoede van VVV op rij de kans om een prima voorzet in een doelpunt om te zetten en kort daarna verdween een kopbal net naast het Fortuna-doel. Kortom: de kansen voor VVV regen zich aaneen, maar leverden vooralsnog geen doelpunten op.

En dan treedt de oude voetbalwet in werking: als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dat wel. En zo kwam Fortuna Sittard in de 32e minuut en op dat moment tegen de veldverhouding in op voorsprong door het eerste doelpunt van spits Sebastian Polter in dienst van zijn nieuwe club. Lang hield de 1-0 geen stand, want amper vier minuten later zorgde Vito van Crooij voor de gelijkmaker. Maar ook de 1-1 was van korte duur, want direct na de aftrap zette Lazaros Rota de thuisclub in de 38e minuut weer op voorsprong. Een vrije trap voor VVV op slag van rust leverde geen doelpunt op. Vito van Crooij schoot de bal over.

Direct na rust bracht coach Kevin Hofland Martin Angha in voor George Cox en Tibeau Swinnen nam de plek in van Mats Seuntjens. In de beginfase van de tweede helft kreeg VVV meteen twee kansen op de gelijkmaker, maar opnieuw wist men niet te scoren. Vervolgens zagen de Venlonaren een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. In de 60e minuut voorkwam Koselev de gelijkmaker door een inzet van Linthorst naast te tikken. Hofland haalde Sebastian Polter naar de kant voor Bassala Sambou. Ook aan VVV-zijde werden meerdere wissels doorgevoerd. En dat resulteerde in een rommelige tweede helft met bij vlagen aardig voetbal van twee kanten. Voor het publiek was het in elk geval een onderhoudend duel na maanden geen stadion van binnen te hebben gezien.

Fortuna Sittard begon het duel in de volgende opstelling: Alexei Koselev, Lazaros Rota, Branislav Ninaj, Roel Janssen (80′ Clint Essers), George Cox (46′ Martin Angha), Tesfaldet Tekie, Nassim El Ablak (80′ Mike van Beijnen), Mats Seuntjens (46′ Tibeau Swinnen), Jorrit Smeets, Emil Hansson (87′ Jacky Donkor), Sebastian Polter (61′ Bassala Sambou)

Scheidsrechter Oostrom gaf geel aan Danny Post van VVV Venlo.

Fortuna Sittard speelt op vrijdag 4 september nog een oefenduel in Utrecht. Daar is om 14:00 uur Jong FC Utrecht de tegenstander. Op 12 september is FC Twente uit het eerste officiële duel in de nieuwe competitie.