PLöK leert bewoners Broekstraat hoe ze hun fruitbomen moeten snoeien

De tuinen achter de panden aan de pittoreske Broekstraat in Leyenbroek in Sittard tellen heel wat – voornamelijk hoogstam – fruitbomen.

De Broekstraat was vroeger een echt ‘boerenstraatje’, waaraan veel kleine boerderijtjes lagen. Die hebben nu allemaal een woonbestemming. De meeste huizen hebben vanwege het boerenverleden grote tuinen. Aan de zuidkant van de Broekstraat bieden die een prachtig uitzicht op het beekdal van de Geleenbeek.

Fruitbomen hebben regelmatig – zo’n twee keer per jaar – onderhoud nodig in de vorm van een snoeibeurt. Regelmatig snoeien houd de bomen gezond en zorgt voor een betere vruchtopbrengst.

Omdat lang niet iedereen verstand heeft van het snoeien van (fruit)bomen besloot buurtvereniging Broekstraat in samenwerking met PLöK een hands-on snoeicursus te organiseren. Afgelopen zaterdag namen elf buurtbewoners van de Broekstraat in een wei van een van de bewoners onder leiding van een zevental kenners van PLöK diverse fruitbomen onder handen. Ze werden op de hoogte gebracht wanneer je welke soort fruitboom het beste kunt snoeien en waarop je daarbij moet letten. Vervolgens voegden de buurtbewoners – coronaproof – de daad bij het woord door een aantal kersen- en pruimenbomen met inachtneming van de adviezen te snoeien.

En omdat goed onderhoud van fruitbomen bijdraagt aan het behoud van de voor oude Limburgse boomgaarden zo kenmerkende hoogstambomen stelde wethouder Leon Geilen (o.a. openbare ruimte en groenvoorziening) een professionele telescopische snoeizaag met een maximale lengte van circa 8 meter beschikbaar aan Mart Hermkens van PLöK. PLöK houdt zich namelijk ook bezig met het onderhoud van een aantal openbare hoogstamboomgaarden, zoals die bij de Ophovenerhof en aan de Lintjesweg.

sterappeltjes
Er werd niet enkel gesnoeid, uiteraard werd er ook ‘geplök’.
Cookieinstellingen