Schepenbanken en Schepenbankzegels in de regio Born

Zesde lezing in de lezingencyclus 2013-2014 van HV Bicht, door Louis Broekmeulen. In de heerlijkheden van het voormalige Gulikse Ambt (bestuursdistrict) Born lag het plaatselijke bestuur tot het begin van de Franse tijd (1795) in handen van een schepenbank. Dat waren met name de plaatsen Born, Grevenbicht, Urmond, Susteren, Sittard en Susterseel.

Maar ook de dicht bij Born gelegen plaatsen Nieuwstadt en Obbicht & Papenhoven, die tot het hertogdom Gelder behoorden, werden
bestuurd door een schepenbank; enigszins te vergelijken met het college van burgemeester en wethouders van nu. 
De belangrijkste verschillen met ons huidige college B&W waren, dat de schepenbank bestond uit een oneven aantal (vaak zeven) schepenen, waarover een schout als leider werd aangesteld. Schout en schepenen werden niet gekozen maar door de plaatselijk heer aangesteld. 
Naast met bestuurlijke taken waren schout en schepenen vooral belast met de plaatselijke rechtspraak, zowel in strafzaken, de hoge justitie, als bij geschillen tussen burgers, de lage justitie. 
De schepenbank had ook tal van bestuurlijke taken. Op regelmatig te houden geërfdendagen werden algemene zaken, zoals verschuldigde belastingen, De schepenbanken waren herkenbaar aan het schepenbankzegel, dat uniek was en de eeuwen door weinig of niet veranderde. 
Veel van die eeuwenoude schepenbankzegels werden na de Franse Revolutie gebruikt als gemeentewapen. Louis Broekmeulen heeft een uitgebreide studie gemaakt van de schepenbankzegels.
Donderdag 20-03-2014, 20.00 uur, Gemeenschapshuis Born
Deelname per lezing kost € 6,50 voor leden en € 7,50 voor niet-leden.
Betaling voorafgaand aan de lezing. 
Cookieinstellingen