Ana Ana – Filmhuis Het Domein

Ana Ana – Ik ben mezelf. Vier jonge Egyptische kunstenaressen geven in Ana Ana (ik ben mezelf) een inzicht in hoe ongelijkheid en onderdrukking nog steeds bij het dagelijkse leven horen. 

Met prachtige beelden neemt het verhaal ons mee naar de overweldigende stad Cairo, maar ook naar de meer abstracte of lege landschappen. Deze documentaire verveelt geen moment. 
Uitgebreide beschrijving
Vier vrouwen, een theatermaakster, een fotografe, een videokunstenares en een scenariste maken elk binnen hun discipline zelfportretten tegen de achtergrond van de Arabische lente. De poëtische documentaire Ana Ana combineert selfies met monologen, droombeelden en stadsgezichten. Ze reflecteren via hun werk op hoe ze aankijken tegen liefde en religie en op wat dat betekent in hun omgeving. 
De kunstenaressen hebben ieder een eigen stijl en een ander doel voor ogen. We zien op een heel intieme wijze wie ze zijn, wat hun dromen en verlangens zijn en hoe ze op talloze obstakels stuiten. De vrouwen zijn op zoek naar de balans tussen de luidruchtige, vaak bedreigende buitenwereld en hun vrije innerlijke leven. 
Ana Ana is een ode aan zelfontplooiing en creatieve vrijheid van expressie in een tijd waarin het optimisme van de revolutie steeds verder verloren raakt. De film toont dat deze Egyptische vrouwen niet anders zijn dan wij. Uit hun verhalen blijkt dat kunst en creativiteit meer betekenis krijgen op een plek waar onderdrukt wordt. 
Corinne van Egeraat is een Nederlandse documentairemaakster, die haar onderwerpen meestal in het buitenland vindt. Samen met haar geliefde, de Tsjechische documentairemaker Petr Lom, maakte ze Ana Ana. De regisseuse heeft een acteerachtergrond en koos met haar cursisten voor improvisatietechnieken uit het theater als uitgangspunt. Een jaar later wilden Lom en van Egeraat verder werken met vier jonge, vrouwelijke workshopdeelnemers. Ana Ana is dus grotendeels door henzelf gedraaid. “We wilden hun in eerste instantie een podium geven voor hun artistieke uitingen en pas later gaan nadenken over het verhaal. We hebben ze allemaal vijf keer een aantal uren geïnterviewd gedurende een periode van twee jaar. Om grip te krijgen op wat er in mensen omgaat, moet je de tijd nemen. Pas dan kom je in de buurt van wie iemand echt is.” 
Ana Ana is een mooie documentaire geworden, die een goed beeld geeft van de vrouw in Egypte. Kunst is broodnodig om te overleven. 
Mireille Rooijmans
Ma 5 en di 6 mei – 20:00 uur
Ana Ana
Regie: Corinne van Egeraat & Petr Lom
NL 2014 – 75 minuten
Documentaire
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
 
Cookieinstellingen