Dallas Buyers Club – Filmhuis Het Domein

Patiëntenvereniging onder leiding van cowboy – Cowboy, übermacho en elektriciën Ron Woodroof hoort na een bedrijfsongeval dat hij aids heeft. Hij heeft nog dertig dagen te leven. Ontslag volgt. Zoekend naar genezing ontdekt hij het illegale geneesmiddel AZT. Niet te koop in de USA, maar wel verkrijgbaar in Mexico. Hij gebruikt het geneesmiddel, dat bij hem aanslaat. 

Om lotgenoten te helpen bedenkt hij de patiëntenvereniging Dallas Buyers Club. Onder die naam gaat Ron met zijn activiteiten de grenzen verkennen van wat wettelijk nog is toegestaan. Een spannende en humoristische film met een glansrol van een sterk vermagerde Matthew McConaughey. 
Uitgebreide beschrijving
Ron Woodroof is een cowboy pur sang. Hij verdient de kost als elektriciën. In zijn gedrag is hij ronduit onbehouwen. Hij zuipt, hij rookt, hij snuift en heeft onveilige seks. Rijdend in de auto lapt hij alle verkeersregels aan zijn laars en hij heeft ook nog eens overal een weerwoord op.
Maar Ron voelt zich al een tijdje niet lekker. Een bedrijfsongeval brengt hem in het ziekenhuis. Daar hoort hij van de arts de diagnose: aids. Hij heeft nog 30 dagen te leven. Deze diagnose is onacceptabel voor Ron en tegen alle ziekenhuisregels in kleedt hij zich aan, verlaat de kliniek en gaat naar zijn werk. Hier wordt hij als een melaatse aangekeken. Ontslag volgt en hij moet zijn huis verlaten. 
De bestrijding van aids stond in 1985 nog in de kinderschoenen. Er werden wel al testen gedaan met het medicijn AZT, maar het was nog niet erkend. Ron komt achter het adres van een arts – zonder bevoegdheid – die medicijnen heeft tegen zijn ziekte. Deze man woont in Mexico, en de medicamenten die hij verkoopt zijn in de Verenigde Staten niet legaal te krijgen. Het spul, AZT, slaat bij hem aan. 
Voor eigen gebruik en eventueel een familielid of bekende mag een beperkte dosering meegenomen worden naar de USA. Om veel lotgenoten van dienst te zijn, maar ook om in zijn levensonderhoud te voorzien, begint Ron samen met transgender Rayon (Jared Leto) de patiëntenvereniging Dallas Buyers Club. Leden betalen $ 400,- per maand. Zodra het nieuws zich verspreidt, stromen de leden in groten getale toe. Het succes brengt hem weer in Mexico, waar hij zijn handelswaar moet ophalen. Een spannende exercitie, vooral bij de zwaar bewaakte grensovergang met de USA. Hilarisch en geniaal zijn de listen die hij verzint om de douaniers om de tuin te leiden. 
Dallas Buyers Club is een op ware personen gebaseerd drama met veel spanning en een flinke dosis humor. In maart van dit jaar won Dallas Buyers Club maar liefst 3 Oscars, waaronder beste mannelijke hoofdrol voor Matthew McConaughey en beste mannelijke bijrol voor Jared Leto. Zeer verdiend, want beide acteurs zijn op hun sterkst in deze film. 
Roel Koeners
Vr 2 en za 3 mei – 20:00 uur
Zo 4 mei – 20:30 uur (wegens dodenherdenking)
Dallas Buyers Club
Regie: Jean-Marc Vallée
USA 2013 – 117 minuten
Met: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
 
Cookieinstellingen