Her – Filmhuis Het Domein

Virtuele of echte liefde? – Telefoons en computers zijn niet meer weg te denken uit onze huidige levensstijl. In de film Her wordt hierin op ingespeeld door een geavanceerd computerprogramma, met de stem van Scarlett Johansson, dat nog een stap verder gaat dan je telefoon die niet terugpraat.

Het programma vormt de perfecte vrouwelijke partner voor de eenzame Theodore Twombly die net zo hard voor haar stem valt als hij voor een vrouw van vlees en bloed zou kunnen. 
Uitgebreide beschrijving
Regisseur en scenarist Spike Jonze kennen we van eigenzinnige films als Being John Malkovich en Adaptation. Hoewel het onderwerp van Her, moderne technologie die gevoelens ontwikkelt, niet revolutionair is, wordt het op een integere en ingetogen manier verbeeld. 
Theodore Twombly schrijft brieven in een handgeschreven lettertype voor de website welcometobeautifulhandwrittenletters.com maar haalt daar geen heil uit. Jonze zei in een interview: “Ja, alles is makkelijk en mooi, maar er is nog steeds eenzaamheid en verlangen. Als je verder alles hebt, kan eenzaamheid des te meer pijn doen.” En dat is wat Twombly voelt, iedere dag. 
Totdat hij het computerprogramma ontdekt, genaamd Samantha. Geestig, charmant en intelligent is ze alles wat hij maar in een vrouw zou kunnen wensen. Langzaam groeit hun vriendschap uit tot meer, of kan dat eigenlijk wel? Tussen de flashbacks door waarin we de scheuren in Twombly’s eerdere relatie duidelijk zien, is het de vraag hoe we de gevoelens die hij voor Samantha voelt, het beste kunnen benoemen. 
Hoewel onze telefoons nog niet met ons gesprekken voeren over het hebben van een menselijk lichaam, zou het na deze film niet eens zo bizar meer lijken. Prachtig camerawerk en een mooi ingetogen spel van hoofdrolspeler Joaquin Phoenix maken deze film een genot om naar te kijken. 
Li-Anne Krol
Vr 23 t/m zo 25 mei – 20:00 uur
Her
Spike Jonze
USA 2013 – 120 minuten
Met: Joaquin Phoenix, Amy Adams, stem van Scarlett Johansson
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen