Ida – Filmhuis Het Domein

Subliem belichte film, lijkt wel opgenomen bij kaarslicht – Ida, als baby opgenomen in een kloosterweeshuis, staat als novice vlak voor het afleggen van haar eeuwige geloften. Maar de abdis vindt dat zij eerst met haar familie moet kennismaken en stuurt haar de wereld in. 

In de grote stad ontmoet zij de haar onbekende tante en samen bezoeken zij het geboortehuis van Ida op het Poolse platteland en zoeken naar het graf van haar ouders. 
Uitgebreide beschrijving
Ida is als baby opgenomen in een kloosterweeshuis en wordt daar Anna genoemd. Zij staat nu, in begin jaren zestig, als novice vlak voor het afleggen van haar eeuwige geloften. Maar de abdis oordeelt dat zij eerst met haar familie moet kennismaken en stuurt haar de wereld in. Beeld: een nog erg jonge vrouw lopend met een koffertje in de hand op een lange weg naar de bushalte om in de grote stad de haar onbekende tante te ontmoeten. Samen bezoeken zij het geboortehuis van Ida op het Poolse platteland en zoeken naar het graf van haar ouders. Dit levert paralelle ontwikkelingen op van deze zeer verschillende maar lotsverbonden vrouwen. Elke roadmovie heeft als thema: door het tegenkomen van de ander ontdek je wie je zelf bent. 
Pawel Pawlikowski verblijdde ons eerder met My Summer of Love, zie Filmhuis-archief september 2005, waarin hij de Engelse klasseverschillen onderzoekt naar aanleiding van twee pubermeisjes en de landerige zomer die hen bijeenbrengt en dan weer scheidt. 
Ida is zijn eerste film op eigen Poolse bodem. Hij behandelt zowel het communistische verleden, want tante Wanda blijkt een belangrijke partijbons te zijn, als ook de nagalm van de tweede wereldoorlog. Zowel het katholieke geloof als wat de wereld te bieden heeft, omdat tante daar volop van genoten heeft binnen de omstandigheden van communistisch en na-oorlogs Polen. 
Een bijzondere film over de keuzes die mensen maken en die altijd voor- zowel als nadelen met zich meebrengen. Over de motieven tot die keuzes en hoe we die weer verheimelijken. Een knap in elkaar zittend scenario levert een gelaagde film op! Dit alles geschoten in een zachte tint zwart-wit, kan je je dat voorstellen? 
De Filmkrant roemt het prachtige Vermeer-zijlicht en verwijst naar het ‘Het Meisje Met De Parel’, zowel een schilderij als ook een film. In deze film zitten veel schilderijmomenten! In de krap aandoende tachtig minuten telt elk woord en elk beeld. Dan mag je of Ida of Wanda met je meenemen naar huis, want hun verhaal zul je niet gauw vergeten. 
Prijzen van over de hele wereld: voor beste film, beste cinematografie, beste actrice. 
Heleen Heins
Vr 30 mei t/m zo 1 jun – 20:00 uur
Ida
Regie: Pawel Pawlikowski
PL/DK 2013 – 80 minuten
Met: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Joanna Kulig
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen