Nebraska – Filmhuis Het Domein

Humor en tragiek vloeien samen – Nebraska is een tragikomische roadmovie en gaat uiteindelijk over de band tussen vader en zoon. En dat is er één van miscommunicatie. 

Uitgebreide beschrijving
Op zijn best is Payne wanneer humor en tragiek samenvloeien, wanneer we een beetje kunnen lachen om de tragiek en absurditeit van het menselijk bestaan. Denk aan moderne klassiekers als About Schmidt (2002) en Sideways (2004). 
Ook in Paynes nieuwste, het in zwart-wit gefilmde Nebraska over de warrige vader Woody Grant (Bruce Dern) die denkt een miljoen dollar te hebben gewonnen, vloeien humor en tragiek samen. Want de simpele Woody denkt dan wel een groot bedrag te hebben gewonnen, in werkelijkheid kreeg hij een brief van een postbusbedrijf, een neploterij dus, en probeert zijn omgeving hem ervan te overtuigen dat hij helemaal geen miljonair is geworden. 
Vader Woody is een lastpak die maar niet alleen gelaten kan worden, en zoon David moet als een babysitter constant achter zijn licht dementerende vader aan hollen. Payne presenteert hun reis ook als een tocht door een verdwijnend Amerika: het oorspronkelijke leven in het midwesten. Uit dat Amerika komt ook veel van de humor, want Nebraska is namelijk ook een erg grappige film: het zijn vooral de eigenzinnige types die Woody en zijn zoon ontmoeten, die voor veel hilariteit zorgen. 
De 77-jarige acteur Bruce Dern won vorig jaar de prijs voor beste acteur in Cannes en is genomineerd voor een Oscar. De tederheid waarmee Dern zijn personage vormgeeft, zit ook in de film zelf. Want achter die afwezige blik schuilt een verleden. Nebraska is ontroerend en fijnzinnig. 
Jeroen Granzier
Vr 9 t/m zo 11 mei – 20:00 uur
Nebraska
Regie: Alexander Payne
USA 2013 – 115 minuten
Met: Will Forte, Bruce Dern, Bob Odenkirk, June Squibb
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
 
Cookieinstellingen