De St.-Rosaprocessie van Sittard en Sacramentsdag in Limbricht – Filmhuis Het Domein

Processie en de schutterij: twee niet weg te denken elementen van de Limburgse cultuur. In Filmhuis Het Domein worden op één avond twee documentaires van Limburgse filmmakers vertoond.

De eerste is getiteld Sacramentsdag en de Tranen van de Koning
Processie en schutterij, tradities in Limbricht – Op de tweede zondag na Pinksteren vindt in Limbricht de jaarlijkse processie plaats. De uit dit plaatsje afkomstige Claudia Hoedemaker filmde voorafgaand aan de religieuze stoet de activiteiten van de inwoners die alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat deze dag een perfect verloop krijgt. Een belangrijke rol is weggelegd voor schutterij Sint Salvius. Die begeleidt de processie, waarin het Allerheiligste wordt gedragen, door de fraai versierde straten van Limbricht. 
Vervolgens zijn op deze zondag de pijlen gericht op het Koningsschieten. Een houten vogel dient van een stellage afgeschoten te worden. De winnaar mag zich Koning noemen. Wie drie maal deze titel draagt wordt gekroond tot Keizer. Lukt het Peter na twee overwinningen deze titel binnen te halen ? 
De documentaire werd in 2008 gemaakt en beleefde zijn première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Later was de film te zien op L1TV en in januari 2009 in ons eigen filmhuis.
Voor wie het toen gemist heeft, de herkansing. Voor degenen die eerder deze fraaie impressie mochten zien een mooie gelegenheid om inmiddels vervaagde herinneringen weer scherp te stellen. 
Claudia Hoedemaker is niet alleen filmmaker, maar ook gevestigd als professioneel fotograaf. 
De tweede documentaire van de avond is Heilige Rosa – Achter de schermen van een jaarlijkse processie 
Elk jaar, op de laatste zondag van augustus, trekt de St. Rosaprocessie weer vanuit de St.-Michielskerk op de Markt van Sittard naar de St.-Rosakapel op de Kollenberg. Een bijzonder plaatselijk evenement dat steeds met grote zorgvuldigheid wordt voorbereid. Hans Heijnen gaf met de in 2005 gemaakte documentaire een boeiende inkijk in dit serieuze evenement. Intensieve voorbereidingen gaan hieraan vooraf. 
Aan het woord komen onder andere acoliet en ceremoniemeester Jacques Pfennings, de toenmalige kapelaan in Sittard Ivo Krewinkel en Karmelietessenzuster Elivira Maria. Over ontkerkelijking, folklore en tradities. 
Hans Heijnen (1957) heeft veel materiaal geschoten in het ‘Zittesje’ centrum. Minder voor het oog zichtbare, voor sommige wellicht onbekende locaties van de stad komen in beeld. 
De in Sittard geboren Hans Heijen groeide op in Bunde. Inmiddels heeft de filmer met zijn documentaires een behoorlijk oeuvre opgebouwd. Prijzen ontving hij onder andere voor Dodenweg (2008), Johnny Hoes, Och was ik maar (2008), De Waterwolf van Itteren (1996) en Rockun’ Ramona (1991). Meest recent van zijn hand is Helden, over vier dragers van dapperheidsonderscheidingen. Een daarvan is de in juli op 94-jarige leeftijd overleden Ridder in de Militaire Willems-Orde Albert Hoeben uit Stramproy. 
Heilige Rosa werd een kleine acht jaar geleden op de landelijke TV uitgezonden door de NPS, tegenwoordig NPO. Tijd voor de herhaling, niet op de beeldbuis, maar in de stad waar de film gedraaid is. 
Meer informatie over Sint Rosa van Lima: Sint Rosa Societeit
Roel Koeners
Vrijdag 29 augustus – 20:00 uur
Zondag 31 augustus – 14:00 uur
Sacramentsdag en de Tranen van de Koning
Regie: Claudia Hoedemaker
Documentaire NL 2008 37 minuten
Heilige Rosa
Regie: Hans Heijnen
Documentaire NL 2005 72 minuten
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen