'Optochdeilnummesj, kènne veer uch misjiens helpe?'

29 jan 2018, 19:56 Carnaval
py0dkqxbmb8z3feu2moywffex sjteivig oppe riekswaeg
'Optochdeilnummesj, kènne veer uch misjiens helpe?' - Deze vraag wordt gesteld door de Willy Dols Stichting.
Hoogstwaarschijnlijk zal de naam van de Willy Dols Stichting u niet meer onbekend zijn.
U weet dan dat zij zich op een wel heel specifieke wijze inzet voor het behoud van ons Sittards dialect. Bovendien geldt de stichting intussen ook als vraagbaak en informatiebron, waarbij zij zich actief inzet bij vertalingen en correcties ervan.
Indien de Willy Dols Stichting bij U nog niet bekend is, stellen wij ons graag aan U voor.
Als structuur is gekozen voor een onafhankelijke stichting, dus zonder leden. Hierdoor zal ze op geen enkel moment concurrent kunnen zijn van enige andere vereniging. Ze is genoemd naar de Sittardse taalkundige Willy Dols (1911-1944). Geheel in de geest van Dols bestudeert en onderzoekt ze het taaleigen van het Sittards, samen met zijn klankleer (spelling), zowel in de breedte als diepte om een zo evenwichtig mogelijke basis te creëren voor een modern taalbeleid. De zo verworven kennis en inzichten worden door haar voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

Wat doet de stichting nog meer?

  • Zij organiseert taal- en leescursussen voor zowel voor beginners als gevorderden.
  • Er worden geregeld artikelen op de website van Sittard-Geleen-Nieuws.nl en de eigen website gepubliceerd.
  • Zij heeft een spellinggids van het moderne Sittards uitgegeven: ’t Gruin Buikske van ’s Zittesj (info via www.gruinbuikske.nl)
  • De stichting is op een zo breed mogelijk terrein actief en het is om die reden dat zij contact zoekt met verenigingen en organisaties teneinde na te gaan of er sprake kan zijn van een win-win situatie in het belang van ons dialect.
  • Bovendien geldt de stichting intussen ook als vraagbaak en informatiebron, waarbij zij zich actief inzet bij vertalingen en correcties ervan.

Wat betekent dat concreet voor u?

Wellicht zou u graag een tekst in het Sittards willen schrijven, ter gelegenheid van bijvoorbeeld een huwelijksaankondiging, een overlijdensbericht, een gedachtenisprentje, een jubileum voor uw vereniging. Of gewoon omdat u graag schrijft, een verhaal, een gedicht...? U voelt zich daarbij onzeker, weet (wellicht) niet goed hoe dat in verzorgd Sittards geschreven moet worden? Nu, aarzel niet, neem contact met ons op, we helpen u graag.

En nu met vastelaovend….?

Dat geldt zeker in deze carnavalstijd. U heeft een mooie groep, een wagen of bent een einzelgänger - met natuurlijk een daarbij horende tekst? Respecteer ook nu uw eigen taal en win even advies in over taal of spelling.
Wij staan graag voor u klaar. Bel dan even nummer 046-4517203 of stuur uw bericht naar [email protected] .
Namens de Willy Dols Stichting
Frans Walraven