Fortuna Sittard drukt ADO Den Haag dieper in de penarie

25 apr 2021, 16:50 Fortuna Sittard
fortuna sittard wint in den haag 2021
Fortuna Sittard is er in Den Haag tegen de hekkensluiter van de Eredivisie in geslaagd om na drie nederlagen op rij weer een overwinning te boeken.
Na een moeizame eerste en een makkelijke tweede helft stapte Fortuna Sittard met 0-3 van het veld.
Het team van coach Sjors Ultee moest het vandaag stellen zonder Yanick van Osch - de doelman testte positief op corona - de geblesseerde rechtsback Mickaël Tirpan en centrale verdedigers Martin Angha en Roel Janssen. Aanvaller Lisandro Semedo en middenvelder Tesfaldet Tekie begonnen op de bank.
Dat een overwinning voor de ploeg uit de hofstad bittere noodzaak was bleek al snel in de eerste helft. De thuisploeg had al in de tweede minuut kans om op voorsprong te komen, maar verzuimde te scoren. En er kwamen meer goede kansen voor de thuisploeg. Fortuna Sittard loerde vooral op de counter en was daarmee eveneens een aantal keren gevaarlijk, maar zowel Flemming als Polter kopten op aangeven van Emil Hansson naast het Haagse doel. Het was wellicht tegen de verhouding in dat Fortuna Sittard in de 39e minuut de score opende. Zian Flemming bleef ongedekt in het strafschopgebied van ADO en werd na goed voorbereidend werk van Lazaros Rota door Emil Hansson op maat bediend. Hij mocht vervolgens redelijk ongehinderd aanleggen en schoot de 0-1, zijn negende treffer van het seizoen, achter doelman Fraisl. Diezelfde Fraisl voorkwam in de extra tijd dat Flemming zijn en Fortuna’s tweede doelpunt maakte. Fortuna-doelman Piet Velthuizen voorkwam kort daarvoor de gelijkmaker. Het bij wijze van proef weer beperkt toegelaten thuispubliek genoot van een aantrekkelijke eerste helft.
Voor centrale verdediger Dario Van Den Buijs, die vandaag voor het eerst vanaf het begin in de basis stond de geschorste Roel Janssen, begon het duel dramatisch. Hij moest al na 4 minuten van het veld vanwege een hamstringblessure. Voor hem kwam Grégoire Amiot binnen de lijnen.
De tweede helft begon uitstekend voor Fortuna Sittard, dat in de 48e minuut na een ADO-aanval razendsnel omschakelde. Via Polter, Seuntjens en Flemming werd Polter in de gelegenheid gesteld om Fortuna’s tweede treffer (en ook zíjn negende van dit seizoen) aan te tekenen. Daarmee vervloog bij de thuisploeg de hoop op drie punten. De voor Thibaud Verlinden ingebrachte Tesfaldet Tekie scoorde in de 77e minuut na een fraaie solo met de 0-3 zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.
Door dit verlies kan ADO Den Haag in de resterende vier duels alleen nog maar hopen op een wonder, want alleen een mirakel lijkt de Hagenaars nog voor rechtstreekse degradatie te kunnen behoeden. De achterstand op nummer 17 – VVV – bedraagt 6 punten en die op nummer 16 – FC Emmen – 8 punten.
Ajax verzekerde zich door winst op AZ officieus van de landstitel en Fortuna Sittard weet zich vier duels voor het einde van het seizoen nu ook officieel verzekerd van behoud van het Eredivisieschap. Er bestaat zelfs nog kans op een plek in de nacompetitie die recht geeft op Europees voetbal. Die spanning is echter van een geheel andere orde dan er heerst in de onderste regionen van de Eredivisie, want daar wordt nog volop geknokt om lijfsbehoud en het voorkomen van rechtstreekse degradatie. Voor VVV-Venlo, FC Emmen, RKC Waalwijk en Willem II kan het daar nog alle kanten op. En met een wonder geldt dat ook voor ADO Den Haag.
Fortuna Sittard trad ADO vandaag tegemoet in de volgende opstelling: Piet Velthuizen, Lazaros Rota, Ben Rienstra, Dario Van Den Buijs (4’ Grégoire Amiot), George Cox, Mats Seuntjens (76’ Lisandro Semedo), Samuel Moutoussamy (87’ Nassim El Ablak), Zian Flemming, Thibaud Verlinden (46’ Tesfaldet Tekie), Sebastian Polter en Emil Hansson (76’ Dimitrios Emmanouilidis).
De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij trok geel voor George Cox van Fortuna Sittard en voor Vejinovic van ADO Den Haag.
Aanstaande zaterdag 1 mei speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen FC Twente.