Sittard-Geleen Regenboogstad op Coming Out Day 

Zaterdag is het weer Coming Out Day – een dag waarop extra aandacht is voor sociale veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Een dag eerder, vrijdag 10 oktober, wordt in Sittard-Geleen daarom al de Regenboogvlag gehesen.

Op vrijdag 10 oktober tekent de gemeente Sittard-Geleen een intentieverklaring waarin een verdere samenwerking op het gebied van emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) wordt vastgelegd. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil met deze intentieverklaring stimuleren dat gemeenten actief beleid voeren om de sociale veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van deze groepen inwoners te bevorderen. 
De gemeente Sittard-Geleen heeft hierover al in 2010 afspraken gemaakt met de rijksoverheid. Deze afspraken worden op 10 oktober voortgezet in een uitgebreide samenwerking tussen overheid en gemeenten, onder de naam ‘Regenboogsteden 2015-2017’. Om ook zichtbaar uiting te geven aan dit actieve beleid wordt op vrijdag 10 oktober stilgestaan bij Coming Out Dag 2014 en wordt de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis van Sittard, het gemeentehuis van Geleen en op het DaCapo College, de Trevianum Scholengroep en het Graaf Huyncollege. De officiële dag is op zaterdag 11 oktober, de vlaggen zullen dan ook het hele weekend blijven wapperen.
Het hele jaar doorWethouder Bert Kamphuis: “We willen als gemeente ook stilstaan bij Coming Out Dag omdat er ook in 2014 nog steeds mensen zijn die in hun omgeving niet voor hun geaardheid uit durven komen. Waar mogelijk wil de gemeente de mogelijkheid aangrijpen om mensen dichter bij elkaar te brengen en begrip en respect te bevorderen. Ik vind het daarom belangrijk om te benadrukken dat de boodschap van de Coming Out Dag niet alleen op 11 oktober, maar het gehele jaar door moet worden uitgedragen.”
Veilige School 
Na de afspraken in 2010 startte de gemeente Sittard-Geleen een samenwerking met het DaCapo College, de Trevianum Scholengroep en het Graaf Huyncollege. Het project De Veilige School werd uitgerold. Met dit project worden leerlingen gewezen op het belang van begrip, respect en tolerantie tegenover mensen die anders geaard zijn dan zijzelf. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. En dat blijkt nog altijd nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement door het hijsen van de regenboogvlag.
Waar staat de regenboogvlag voor?
Alle inwoners moeten in vrijheid zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Samen met zeker 43 andere gemeenten, een recordaantal dit jaar, hijst ook het ministerie van OCW de regenboogvlag. Deze actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2014 en #comingoutdag2014.
Cookieinstellingen