Waterschap ondertekent Algemene Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie

Op 9 oktober werd in Utrecht in aanwezigheid van minister Schultz Van Haegen door onder andere gemeenten, commerciële partijen en de waterschappen de Algemene Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie getekend. 

Daarmee onderstrepen de deelnemers het belang van een goede en vroegtijdige samenwerking tussen de verschillende overheden en commerciële partijen bij het (her)ontwikkelen van gebieden.
Daarbij is er aandacht en ruimte voor het aspect water. Waterschap Roer en Overmaas was dan ook een van de mede-ondertekenaars van de verklaring. Het waterschap staat samen met gemeentelijke en commerciële partijen aan de lat voor de ruimtelijke ontwikkeling van het stedelijk en landelijk gebied. Voor Waterschap Roer en Overmaas ligt daarbij de nadruk op waterbeheer, het verbeteren van de waterkwaliteit, het voorkomen van droogte en het voorkomen van wateroverlast bij zware regenval.
Voorkomen van wateroverlast
De samenwerking met verschillende partijen wordt op verschillende manieren vormgegeven. Een voorbeeld daarvan is de bestuursconferentie die op 29 oktober plaatsvindt waarbij Waterschap Roer en Overmaas de gemeenten in haar gebied wil informeren over de gevolgen die de klimaatverandering kan hebben voor hun grondgebied. De nadruk ligt daarbij op het voorkomen van regenwateroverlast nu het aantal hevige buien (zoals die van afgelopen zomer) toeneemt. Waterschap Roer en Overmaas wil met gemeenten afspraken maken over hoe ze samen wateroverlast kunnen voorkomen.
Cookieinstellingen