Asbakken definitief van de bar

Met ingang van vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, is nu ook het roken in kleine café’s zonder personeel niet meer toegestaan.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn heeft daartoe na een uitspraak van de Hoge Raad besloten om de uitzondering op het rookverbod in kleine café’s zonder personeel besloten.
De Hoge Raad bepaalde op 10 oktober dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine café’s niet door de beugel kon. Van Rijn wilde niet meteen tot handhaving van het verbod overgaan, omdat eerst moest worden bekeken wat de consequenties van de uitspraak waren.
Direct een boete
Een ondernemer die ondanks het verbod klanten toch laat roken riskeert tot 1 januari eerst een waarschuwing en bij herhaaldelijke vaststelling een boete van zeshonderd euro. Volgend jaar krijgt de café-eigenaar meteen een boete. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van het verbod. 
Uitzondering vervalt
Het kabinet wilde de uitzondering eigenlijk ook schrappen, maar de hiervoor benodigde wijziging van de Tabakswet moest nog door de Eerste Kamer. Dit hoeft door de uitspraak van de Hoge Raad niet meer. “Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horecaondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee de uitzondering vervalt is nieuw”, aldus Van Rijn.
Reacties
Natuurlijk zat het volledige verbod eraan te komen, maar toch valt het voor de echte verslaafden en de gezelligheidsrokers moeilijk te slikken. Maar er zijn ook genoeg mensen die staan te juichen om het besluit van Van Rijn.
Bron: Novum
Cookieinstellingen