Burgerhart Sittard-Geleen blijft kloppen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wethouder Leon Geilen (o.a. zorg en welzijn) maakte dinsdag bekend dat het project Burgerhart ook de komende vier jaren kan rekenen op steun vanuit de gemeente. 

“Door Burgerhart is de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk toegenomen. Een dergelijk succesvol systeem moet daarom een vaste plek krijgen binnen onze gemeente”, zegt de wethouder. 
Burgerhart startte in 2010 en sindsdien is binnen de gemeente een succesvol burgernoodhulpsysteem opgezet, waaraan ruim 1200 vrijwilligers hun medewerking verlenen binnen 37 zogenaamde reanimatiecirkels, gebieden in de stad waarbinnen een AED van de gemeente is geplaatst en waar vrijwillige hulpverleners binnen 6 minuten ter plekke kunnen zijn. De kans op overleven van een hartstilstand is het grootste wanneer binnen 6 minuten hulp geboden wordt. Per cirkel zijn 30 tot 50 vrijwilligers als AED-hulpverlener nodig om zo adequaat mogelijk te kunnen reageren.
Wat is de procedure?
Als iemand wordt getroffen door een hartstilstand wordt altijd 112 gebeld. De meldkamer stuurt dan direct 2 ambulances naar de plaats van de melding en aan burgerhulpverleners wordt een sms gestuurd. Een deel van de vrijwilligers binnen de cirkel wordt opgeroepen naar het slachtoffer te gaan om te beginnen met reanimeren, anderen worden er op uit gestuurd om de dichtstbijzijnde AED op te halen en ermee naar het slachtoffer te gaan.

De gemeente telt in totaal 39 cirkels; alleen Stadbroek in Sittard en Geleen-zuidwest hebben nog geen team vrijwilligers paraat, maar de wethouder verwacht dat ook die cirkels binnenkort ingevuld kunnen worden.
Sinds de start van het project is de overlevingskans bij een hartstilstand gestegen van 7 procent in 2010 naar 30 procent in 2013. De stijging is voor een groot deel te danken aan Burgerhart. Jaarlijks komen binnen de gemeente gemiddeld 75 gevallen van hartstilstand voor.
Tot en met 2018 kan Burgerhart jaarlijks rekenen op een bedrag van 50.000 euro van de gemeente. Daarmee worden de AED’s geplaatst en onderhouden, worden vrijwilligers geworven en opgeleid en wordt het systeem gecoördineerd. Na 2018 wordt bekeken of Burgerhart op eigen benen kan staan.
Tiende reanimatie-estafette Limburg
Op 25 september 2015 is de gemeente gastheer van de tiende Reanimatie Estafette Limburg, georganiseerd door de gelijknamige Stichting. In de aanloop naar deze estafette wordt tijdens verschillende evenementen binnen Sittard-Geleen aandacht gevraagd voor het belang van (snel) reanimeren.
Cookieinstellingen