Ziepesjprènger 2014 voor Jules Hendriks

De ‘Ziepesjprènger’, de jaarlijkse onderscheiding van culturele vereniging ‘De Mander’ voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor Sittard en de Sittardse cultuur en eigenheid, wordt dit jaar toegekend aan verenigingsman en ereburger van Sittard, Jules Hendriks.

De lijst met functies en culturele en liefdadige activiteiten van deze ereburger en oud wethouder van de voormalige gemeente Sittard is niet alleen lang maar ook indrukwekkend. De 65-jarige Hendriks heeft zich de afgelopen decennia vooral ontpopt als een deskundige bij uitstek als het gaat om sponsorbijdragen en subsidies te verwerven voor monumenten, sociale steunverlening en culturele activiteiten in Sittard. En dat van uit een grote liefde voor zijn stad en haar cultuur.
Zo bekleedt hij een uiteenlopend scala aan bestuursfuncties in onder andere het bestuur van de Sittardse Basiliek, het bestuur van het Mariapark, de stichting Jacob Kritzraedt, het Krombroodrapencomité, de stichting Leergeld, De Zittesje Revuu,de Kredietbank, de streekomroep Start en de muziekschool Artamuse. In het verleden konden ook de harmonie Sint Joseph, de handbalvereniging Sittardia, de Sittardse missionarissen en de hulpactie voor Polen en vele huldigingscomité’s op zijn bestuurlijke deelname rekenen.
Volgens De Mander maakt Jules Hendriks zich op deze wijze zeer verdienstelijk voor het verdiepen van de kennis en waardering voor ons cultureel erfgoed en het behouden van de culturele rijkdom, volkstradities en historische verworvenheden van Sittard, Voor De Mander is er dan ook alle reden om Jules Hendriks, die in 1969 mee De Mander heeft heropgericht, de Ziepesjprènger 2014 toe te kennen. Direkte aanleiding was het feit dat Jules Hendriks zich momenteel enorm inzet voor een monument van Thur Laudy op de Begijnenhofwal. Mede door het liedje van Laudy ‘Op ooze wal zo sjik’ werd deze wal in 1952 niet gesloopt.
Deze onderscheiding verwijst naar het typisch Sittardse gesuikerd krentenbrood in de vorm van een pop, dat traditioneel cadeau werd gedaan bij feestelijkheden en in de Sinterklaastijd. De Ziepesjprènger als onderscheiding, en het standbeeldje van de Ziepesjprènger in de Putstraat, zijn initiatieven van culturele vereniging De Mander. Die zet zich in voor “insjtandjhauwting van auw tradisies en gouw dènger in Zitterd” en wil ook anderen hiertoe aansporen.
De Ziepesjprènger werd eerder onder anderen uitgereikt aan Grootvorst Fernao Schmeits van de Marotte, journalist Harrie Bronneberg, de verenigingsmensen Jan van Kempen, Lou Colaris, Ger Heilkens en Ben Bartholomeus, kunstenares Dien van Gansewinkel, oud-VVV-voorzitter Hub Geurts, Theo van de Wiel van de Kritzraedtstichting, Jean Willems van het Sint Rosacomité, Wil Pastwa van de stadsschutterij Sint Rosa,Wil Krekels van de Stichting Behoud Kolleberg, Stadsgids Ed van den Ende, stadsarchivaris Peer Boselie en cultuurspecialist Guus Janssen. De Ziepesjprènger 2014 plus bijbehorende oorkonde worden vrijdagavond tijdens een besloten bijeenkomst uitgereikt.
Foto: Jules Hendriks in de weer met fondsenwerving. Hier prijst hij de Grand Vin de Basiliek aan voor de restauratie van de toren van de basiliek.
Cookieinstellingen