Grensregio Compact #18: van stille uitvaarten tot vaartloze veertjes

03 nov , 12:00 Grensregio Compact
maas hoog eater pontjes marcel boreas
© Marcel Boreas
Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site de meest opvallende zaken van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
  • Nadat eerder vanuit Nederland en België geprotesteerd werd tegen Duitse grenscontroles, klinken soortgelijke protesten opnieuw nu ook Nederland heeft aangekondigd grenscontroles te gaan uitvoeren. In eigen land zijn onder andere werkgeversorganisaties en D66 bezorgd. In de Belgische grensregio doen enkele burgemeesters een duit in het zakje. Marino Keulen van Lanaken noemt het “een hersenloze maatregel”.
  • De zoekacties in Maasmechelen naar de in 1990 verdwenen Angelique Hendrix uit Stein hebben niets opgeleverd. Uit DNA-onderzoek bleek onlangs dat een gevonden schedel uit 1991 aan Angelique toebehoorde. *** Nadat er onlangs al een Duitse visser in de Maas bij Elsloo verdronk, is nu ook iets meer naar het noorden een Duitser in Maas gevallen en verdronken. Deze keer speelden de feiten zich af in Belfeld.
  • De Duitse politie zoekt de dader van een diefstal in een drogisterij in Tudderen, vorige week zaterdag. Een winkelbediende hield de man tegen, maar na het tonen van een mes wist hij toch te ontkomen. *** De coldcasezaak van de hoevemoord in Elen heeft na twee maanden, onder andere via Opsporing Verzocht een tiental tips opgeleverd. Men zocht onder andere getuigen in het gebied rond Illikhoven-Visserweert.
  • Schrikbarende cijfers, 37 inwoners van Mönchengladbach die van juli tot en met september 2024 stierven, hadden geen verwanten die een uitvaart organiseerden. De overledenen werden vorig weekeinde collectief herdacht. *** En nog een cijfer waar ze in Mönchengladbach van schrikken is het aantal verkeersdoden. In de eerste tien maanden van 2024 zijn het er negen, In dezelfde periode in 2023 waren het vier.
  • Duitse en Nederlandse milieubeschermers gaan protest indienen tegen de mogelijke extra stikstofneerslag na de realisatie van een bedrijventerrein in Elmpt. Ook de provincie Limburg overweegt protest. *** Angst bij Duitse carnavalisten, onder andere in Kreis Viersen. Oude carnavalswagens moeten voortaan een keuring ondergaan en nu al staat vast dat bepaalde ouderwetse techniek echt niet meer is toegestaan.
  • De organisatoren van diverse carnavalsstoeten in het noorden van Belgisch Limburg hebben zich samengepakt in de strijd tegen “te helle decibelle”. Dat er wel eens een beat voorbijkomt mag best, maar veel muziek heeft niks meer het carnaval te maken, klinkt het. Bovendien is de muziek zo luid dat kinderen wegrennen en ruiten sneuvelen. Wie zich niet aan de nieuwe normen houdt, mag nergens meer meedoen.
  • Triest nieuws voor de 150 kampeerders van camping Kempenheuvel in Bree. Zij moeten na dit seizoen opkrassen, omdat de nieuwe eigenaar andere plannen heeft met het terrein. Het besluit komt hard aan, aldus betrokkenen. *** Fijner nieuws in Swalmen, daar kregen ze bezoek van 90 Bayern uit Marktredwitz, waar men al 20 jaar mee verbroederd is. De Duitsers brachten ook nog enkele onderscheidingen mee.
  • Burgemeester Norbert Reyans van Selfkant is na één termijn van 5 jaar niet meer herkiesbaar. De burgervader (63) leeft al een tijd in onmin met zijn partij, het christendemocratische CDU. Dat werd onlangs ook voor de aanwezige Nederlanders duidelijk bij de (raads)zittingen om te komen tot windmolens in de gemeente. Reyans noemt daarnaast een gebrek aan energie en de impact van de coronacrisis als redenen.
  • De stad Maaseik krijgt na de verkiezingen het meest vrouwelijke College van heel Belgisch Limburg. Naast een mannelijke burgemeester zijn vijf van de zes wethouders (schepenen) van het vrouwelijke geslacht. *** De Lambertusmarkt van Höngen-Selfkant is na veertien jaar terug, en wel op 9 en 10 november. De opzet van de markt is wel wat kleiner dan voorheen, maar de organisatoren verlangden naar een doorstart.
  • De fiets- en voetveren in Ohé en Laak, Grevenbicht en Geulle zijn aan hun “winterslaap” begonnen. In oktober lagen ze al even uit de vaart vanwege hoogwater (foto). Vanaf april 2025 zijn de veren weer operationeel.*** En diverse Vlaamse media zetten richting Allerheiligen Betsy in het zonnetje, de huiskat van het kerkhof in Rotem. De kat geeft bezoekers kopjes. Inwoners hebben zelfs een huisje voor haar gekocht.