Consumentenbond plaatst Orbis Medisch Centrum bij koplopers

Sittard-Geleen, 04-01-2011 | De Consumentenbond beoordeelde de zorg rond stressincontinentie en de zorg rond een beroerte in de Nederlandse ziekenhuizen op basis van gegevens die zijn verzameld door het programma Zichtbare Zorg*. De Consumentenbond heeft aan de hand van kwaliteitsgegevens over 2010 de ziekenhuizen ingedeeld in koplopers, middenmoters en achterblijvers. In de Consumentengids van december 2011 en januari 2012 publiceren zij de resultaten van deze onderzoeken en komen tot de conclusie dat Orbis Medisch Centrum voor beide aandoeningen tot de koplopers in Nederland behoort.

Sittard-Geleen, 04-01-2011 | De Consumentenbond beoordeelde de zorg rond stressincontinentie en de zorg rond een beroerte in de Nederlandse ziekenhuizen op basis van gegevens die zijn verzameld door het programma Zichtbare Zorg*. De Consumentenbond heeft aan de hand van kwaliteitsgegevens over 2010 de ziekenhuizen ingedeeld in koplopers, middenmoters en achterblijvers.
In de Consumentengids van december 2011 en januari 2012 publiceren zij de resultaten van deze onderzoeken en komen tot de conclusie dat Orbis Medisch Centrum voor beide aandoeningen tot de koplopers in Nederland behoort.

Zorg bij een beroerte
Elk jaar krijgen ongeveer 48.000 Nederlanders een beroerte. De kans op overleving en de mate van herstel zijn afhankelijk van hoe snel een ziekenhuis de behandeling start.
Als elke minuut telt, is het belangrijk te weten in welke ziekenhuizen de behandeling van een beroerte snel start. Om uit te blinken in zorg bij een beroerte moet het ziekenhuis aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het ziekenhuis 85% van de patiënten binnen een uur aan de trombolyse hebben. Patiënten die een TIA hebben gehad, moeten soms een operatie aan de halsslagader ondergaan. Om koploper te worden, moet het ziekenhuis deze operatie kunnen uitvoeren. Orbis Medisch Centrum voldoet aan alle voorwaarden en behoort als enige ziekenhuis in Limburg tot de koplopergroep zorg bij een beroerte.

Zorg bij stressincontinentie
Eén miljoen Nederlanders hebben last van ongewild urineverlies. Dat zouden er veel minder kunnen zijn, want incontinentie is vaak goed te verhelpen.
Orbis Medisch Centrum behoort als enige ziekenhuis in Limburg tot de koplopergroep zorg bij stressincontinentie en voldoet aan vier belangrijke criteria zoals multidisciplinaire samenwerking, meer dan 500 vrouwen zijn voor stressincontinentie behandeld, meer dan 25 vrouwen zijn geopereerd en er is een verpleegkundig spreekuur met een speciaal voor incontinentie opgeleide verpleegkundige. De Consumentenbond heeft een indeling gemaakt in koplopers, middenmoters en achterblijvers. Vooral de ziekenhuizen bovenaan de lijst presteren beter voor operaties. Daarom is het bij een operatie verstandig een ziekenhuis te kiezen dat de ingreep vaker uitvoert.

* Zichtbare Zorg is een programma van het Ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken. Elk jaar vragen zij aan alle Nederlandse ziekenhuizen een aantal belangrijke gegevens van veel voorkomende ziektes zoals een beroerte en de zorg rond stressincontinentie. Per ziekte is door artsen en voormalig patiënten bepaald welke gegevens belangrijk zijn voor de behandeling.

Cookieinstellingen