Te gek om los te lopen

Een week of twee geleden reed ik met mijn zoon van 12 naar huis. Op de Sittardse Parallelweg liep een man van een jaar of zestig onaangelijnd naast een forse bruine Labrador. Labrador’s zijn geweldige honden, we hebben zelf thuis ook zo’n lobbes van 40kg. Het zijn zachtaardige types, die Labradors, maar ze willen ook nogal eens impulsief zijn. Vooral als aan de overkant van de straat een leuk teefje wordt gesignaleerd. En dat was precies wat die middag gebeurde: de Labrador stak volledig onverwacht de weg over, en alleen door een goede reflex stond ik 10cm voor de vrolijk kwispelende hond stil. Die was het gesignaleerde teefje al druk aan het besnuffelen, toen ik, behoorlijk geschrokken, mijn raam opendraaide en nogal vermanend aan het baasje van de Labrador vroeg of het niet handiger was om zijn hond aangelijnd te houden. Daarop liet hij me weten dat ik een klootzak was, die maar beter snel kon doorrijden. Op advies van mijn 12-jarige zoon heb ik dat toen ook maar gedaan, maar beter ook, want er kwamen nogal wat primitieve instincten bij me los. Te gek om los te lopen, zo’n baasje.

Een week of twee geleden reed ik met mijn zoon van 12 naar huis. Op de Sittardse Parallelweg liep een man van een jaar of zestig onaangelijnd naast een forse bruine Labrador. Labrador’s zijn geweldige honden, we hebben zelf thuis ook zo’n lobbes van 40kg. Het zijn zachtaardige types, die Labradors, maar ze willen ook nogal eens impulsief zijn. Vooral als aan de overkant van de straat een leuk teefje wordt gesignaleerd. En dat was precies wat die middag gebeurde: de Labrador stak volledig onverwacht de weg over, en alleen door een goede reflex stond ik 10cm voor de vrolijk kwispelende hond stil. Die was het gesignaleerde teefje al druk aan het besnuffelen, toen ik, behoorlijk geschrokken, mijn raam opendraaide en nogal vermanend aan het baasje van de Labrador vroeg of het niet handiger was om zijn hond aangelijnd te houden. Daarop liet hij me weten dat ik een klootzak was, die maar beter snel kon doorrijden. Op advies van mijn 12-jarige zoon heb ik dat toen ook maar gedaan, maar beter ook, want er kwamen nogal wat primitieve instincten bij me los.
Te gek om los te lopen, zo’n baasje.

Vandaag las ik een politiebericht dat ik hieronder onverkort weergeef. Ik hoop dat het baasje van de Labrador dat ook heeft gelezen, en zijn hond in het vervolg aangelijnd houdt. Want stel dat het niet was gelukt om zijn hond te ontwijken, of dat ik bij een uitwijkmanoeuvre een andere auto had beschadigd, of nog erger, een bromfietser had geschept?

Politiebericht
Vaals, 04-01-2012 | Een plotseling overstekende hond leidde vanmorgen omstreeks 09.50 uur op de Maastrichterlaan in Vaals tot een kleine ravage. De 52-jarige uit Stolberg (D) afkomstige chauffeur van een twintig meter lange Duitse harmonica lijnbus wilde het dier ontwijken en stuurde naar rechts. Daarbij reed hij tegen een geparkeerde personenauto aan welke hierdoor gelanceerd werd en drie daarvoor gestalde voertuigen eveneens betrok in de aanrijding. Een van deze auto’s werd omhoog getild en kwam bovenop een ander voertuig terecht. De materiele schade aan de geparkeerde auto’s was behoorlijk. De buschauffeur verkeerde na de aanrijding in een lichte shocktoestand en werd terplaatse door ambulancepersoneel geholpen. De overstekende hond bleef ongedeerd en maakte dat hij weg kwam. 

Het is te hopen dat de eigenaar van de hond kan worden getraceerd. Een hondenbezitter is immers aansprakelijk voor alle schade die tengevolge van het gedrag van zijn trouwe metgezel wordt aangericht.

0