Nieuw tijdperk Dierenbescherming Limburg

“Met trots en genoegen kondigen wij de opening van Dierenbeschermingscentrum Limburg aan. Op 17 januari vieren we de officiële opening van het dierenbeschermingscentrum aan de Langereweg 9 in Born. Met de opening van Dierenbeschermingscentrum Limburg staan we aan het begin van een nieuw tijdperk op het gebied van dierennoodhulp en dierenwelzijn.”

Aan het woord is directeur Jacqueline Devoi. “We kiezen voor kwaliteit, een professionele aanpak en een positieve instelling. Het dierenbeschermingscentrum is een plek waar dieren prettig verblijven en mensen graag komen. Het is echter vooral een uitvalsbasis en een werkplaats van waaruit we veranderingen in gang willen zetten.” 
Het dierenbeschermingscentrum is een modern opvangcentrum van 3.000 m2 met aandacht voor opvang, gezondheid en gedrag, hulpverlening, educatie en voorlichting. Het ontwerp is van architectenbureau Povše en Timmermans uit Sittard. De kosten bedragen vijf miljoen euro. De opvang van dieren, de kliniek en de para-veterinaire diensten zijn in de laagbouw gerealiseerd en gaan op in de omgeving. Het publieksgedeelte met het bezoekers- en educatiecentrum heeft een open en herkenbaar karakter. Op het terrein van twee hectare worden speelweiden voor de honden ingericht alsmede een natuurleerpad gericht op jongeren. 
De opvang van dieren richt zich vooral op zwerf- en afstandsdieren die in opdracht van een groot aantal Limburgse gemeenten en particulieren worden opgevangen, vervoerd, verzorgd, met hun baasje herenigd of bij een nieuwe eigenaar onderbracht. Het centrum verzorgt verder ook noodhulp aan dieren en behandelt klachten over mishandeling en verwaarlozing in nauwe samenwerking met de eigen inspectiedienst en de dierenpolitie. Jaarlijks kunnen ruim 5000 dieren worden opgevangen.
Naast deze basistaken biedt het centrum ook aanvullende maatschappelijke en (para)veterinaire diensten aan. Vooral de maatschappelijke activiteiten zullen samen met de partners van het centrum verder worden uitgebreid. Het blijkt immers dat als er dieren in de knel zitten, er vaak ook sprake is van menselijk leed. Ouderen die thuiszorg nodig hebben zijn vaak gehecht aan hun huisdier, maar hebben moeite met de verzorging, om maar een voorbeeld te noemen. “We werken al regelmatig samen met maatschappelijk werk, zorginstellingen, de politie en soms zelfs het gevangeniswezen. Die verbanden willen we een structureler karakter geven, om effectiever te kunnen optreden, maar vooral om problemen voor te zijn.”
“Met dit dierenbeschermingscentrum bestaat een eigentijdse voorziening die aansluit op de huidige en toekomstige verwachtingen van onze partners, vrijwilligers, klanten en burgers”, zegt Jacqueline Devoi. “Met onze passie en bevlogenheid combineren we onze maatschappelijke taken met economische activiteiten, opdat we met deze unieke voorziening ook in de toekomst blijven bijdragen aan wat door sommigen ook wel de eeuw van het dier wordt genoemd.” 
Het dierenbeschermingscentrum is iedere dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het bezoeken van dieren is alleen mogelijk op afspraak. Op verzoek is het centrum ook in de avonduren te bezoeken.
Cookieinstellingen